19. 3. 2022 ob 18.00, GT22

Cesta prekarskih brigad -
predstava in otvoritev razstave

Vabljen_a na uprizoritev zaključne forumske predsatave, ki so jo ukrojile različne tehnike in metode gledališča zatiranih, delavnice časopisnega gledališča, razgovori in intervjuji. Mlada mariborska gledališka skupina Omletnice_ki, ki izvira iz šole gledališča zatiranih z njo v teh negotovih časih osvetljuje problematičnost prekarnega dela.

Predstava Cesta prekarskih brigad

Obravnava življenje petih različnih prekarnih delavcev, katerih navidezno nepovezana življenja naenkrat združi skupna težava: vlada sprejme zakon, ki bi zvišal cene osnovnih življenjskih potrebščin.

Forumska predstava, prepoznana in nagrajena kot socialno-družbeno povezovalna, želi z neposrednim stikom z občinstvom raziskati predstavljen družbeni problem. Posebna vloga jokerja pomaga publiki, da se aktivno vpleta v dogajanje na odru in s tem ponudi zunanjem opazovalcem priložnost, da izrazijo lastno mnenje, lahko pa tudi neposredno intervenirajo v dogajanje na odru. Torej zamenjajo enega od igralcev_k in z rešitvijo spremenijo potek predstave.

Po predstavi sledi še pogovor o prekarnosti in povabilo na razstavo, ki bo ponudila vpogled v razvoj projekta, izkušnje in delovne prostore različnih prekarnih delavcev, prevedeno knjigo o gledališču zatiranih, letošnji koledar, ki so ga Omletnice_ki pripravili z Društvom ZIZ, in prispevke, ki so posegli v medijski prostor.

Pojem »prekarnost« označuje negotovo, začasno, občasno (in v praksi pogosto tudi slabo plačano) delovno aktivnost. Prekarni delavec je tako nekdo, ki se je znašel med brezposelnostjo in pogodbo za nedoločen čas, ker pa je redko deležen delovnopravnega varstva in socialne varnosti, si tudi težko privošči dostojno življenje. In ker so vse te negotove oblike dela legalne, za delodajalce večkrat ugodnejše in zaradi tega vse bolj razširjene, se marsikateri prekarec niti ne zaveda, kako hitro se lahko znajde ali pa se je že znašel v izkoriščanem položaju.

** Skupina je projekt razvijala pod okriljem Pekarne magdalenske mreže Maribor in je financiran s strani programa Erasmus+, Evropska solidarnostna enota in Movita (Zavoda za razvoj mobilnosti mladih).

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: