dokumentarna predstava

Vstanite, sužnji, iz prekletstva

Dokumentarna predstava o komunistični mariborski mladini, ki se je skozi burna trideseta leta politično izgradila in v iskanju boljšega jutri ostro nastopila proti liberalni in klerikalni struji. Z načrtnim poglobljenim študijem marksistične teorije in vsakodnevnim aktivnim delom med sovrstniki in delavstvom je problematizirala kapitalistični sistem ter klicala k razrednemu boju. Zaradi svojih idej in delovanja so bili komunisti preganjani ter večkrat zaprti. Kljub ilegalnemu delovanju so uspeli zgraditi močno terensko mrežo aktivistov in združiti različne skupine v skupen boj proti fašizmu.

S kapitulacijo uradne oblasti pred nacifašističnim agresorjem so bili komunisti postavljeni pred dejstvo: predaja ali oborožen odpor. K uporu se je dvignil mali, dotlej vedno ponižni in hlapčevski narod – začel se je odpor, začela se je revolucija! Med komunistično mladino je kot izjemna agitatorka in organizatorka izstopala prav mariborčanka Slava Klavora – Slavica. Kljub izjemnemu pogumu mladih komunistov je bila moč okupatorja in izdajalcev premočna. Usmrčena pri komaj 20-ih letih je Slavica skupaj s soborci postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva.

S predstavo obujamo ideje in dogodke, ki jih hoče sodobna zgodovina izbrisati. Mladi smo prisiljeni, da znova odkrivamo marksizem in se učimo od skoraj pozabljenih komunistov. Zgodovina nam veleva: “Vstanite, sužnji, iz prekletstva!

IGRAJO: Davorin Juhart, Anastazija Leščak, Nina Slanič, Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek

REŽISERKA: Tina Podbevšek

DIREKTOR FOTOGRAFIJE IN MONTAŽER: Jakob Vogrinec

SCENARIJ: Tina Podbevšek, Tomaž Podbevšek, Matevž Hrženjak

DRAMATURŠKO SVETOVANJE: Zala Dobovšek

SNEMALEC ZVOKA: Matevž Hrženjak

PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže

SOORGANIZACIJA: Društvo Koruzno zrno, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB, Radio MARŠ

Hvala tudi Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: