Ob otvoritvi

»Smrt postfašizmu, trajanje nam!«

Marko, velik zaveznik naše organizacije in Kulturnega centra Pekarna, je pogosto in z veseljem gostoval tako v Pekarni, kakor tudi na Festivalu Lent. Ravno danes sem našla en njegov mail iz leta 2018, kjer se Marku Brumnu zahvaljuje za odgovor in piše, da se veseli, da je gostovanje na Lentu »načeloma potrjeno«, ampak, da »poleg načeloma, predlagam za slovar slovenskega jezika še besedi nauhoma in napismoma«.

Na Radiu Študent so lani zapisali: »Marko Brecelj je živi absurd – njegova največja ambicija je bila, da bi bil karseda uspešen mladinski delavec na področju kulture, ki pa ima to nesrečo, da je obsojen na identiteto rock zvezde. Zdelo se je, kot da so vse njegove druge aktivnosti – glasba, performans in gledališče – le sredstva do tega cilja in smotra: nevladnega dela na področju mladinskega sektorja. Narobe svet. Ponavadi ljudje pišejo projekte, da lahko v prostem času igrajo kitaro, pri njem pa je bilo obratno – igral je kitaro kot nujno zlo, da je lahko vzdrževal svoje projekte.«

Marko je nekoč izjavil, da je "Zorenje samostojno razmišljujočih ljudi je najbolj dragocen mikrobiotičen proces, ki se v družbi premalo ceni. V družbi je navidezno podpiran, v resnici pa zatiran." Ravno zato je kot nosilni hrbet samoniklega prizorišča v Kopru venomer poudarjal, da je prvenstveno mladinski delavec v kulturi, ki najraje dela z radodarnimi in ustvarjalnimi mladimi, ki jim je čez nekaj let, ko je neoliberalna ideologija dodatno močno udarila po mladinskem polju, dodal še pridevnika »s kritičnimi in izbirčnimi mladimi«. Marko je bil leta 2010 pobudnik in soustanovitelj Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, ki združuje samonikla mladinsko-kulturna prizorišča po Sloveniji (med drugim Društvo prijateljev zmernega napredka in njegov mladinski center, kasneje Botegin v Kopru, Kulturni center Pekarna z vsemi njegovimi nevladnimi organizacijami in samoorganiziranimi kolektiv, Klub Metulj iz Bistrice ob Sotli, MKNŽ iz Ilirske Bistrice, CMAK iz Cerknega, ljubljansko Metelkovo, kranjski TrainStation, Mladinski center Postojna....). Ustanova Pohorski bataljon je še zmeraj odziv na institucionalno spregledovanje nespregledljivih in boj proti generatorjem dehumanizacijskih procesov ter podpora zorenju kritičnih in ustvarjalnih ljudi. Združuje spregledovana Vrata v tisti jutri, ki mu bo sledil tudi pojutrišnjik, kot je tovrstna nevladniška prizorišča imenoval Marko.

Kako bi se Marko odzval na zadnjo napoved vodstva MOM, da bo za 40% do 60% rezala sredstva na področju mladine, kulture, sociale in športa ter na vedno prisotne grožnje župana o zaprtju Kulturnega cenra Pekarna? Verjetno z mehkoteroristično akcijo, s katerimi se je z briljantnim cinizmom in satiro odzival na podobne poskuse bivšega župana Kopra, Boris Popoviča-Palmitelja, ki mu je posvetil vsakodnevno kolenovanje in kot je smešil druge župane in njihove kimajoče mestne uprave ter državne politike, ki so se igrali z javnim denarjem. Kdo se ne spomni Markovih vzklikov ob Jankovičevih grožnjah Rogu »Zoki diktator, kultura ni mercator«?

Morda pa bi mariborskega demokratičnega despota, ki mu ni mar za to, da bodo prebivalci Maribora ostali brez filmskih festivalov, koncertov nekomercialne glasbe, neodvisnega Radia Marš, neodvisnega gledališča, modernega plesa, razstav, rezidečnih programov, izobraževanj s področja filma in sodobne umetnosti, brezplačne učne pomoči, brezplačnih svetovanj s področja duševnega zdravja in motenj hranjenja za mlade, številnih vsebin mladinskega dela, poimenoval kar mostiščar? In mu posvetil koledar?

»Smrt postfašizmu, trajanje nam!«

Foto: Gregor Salobir

Razstavo Preobrat na Trgu revolucije - razstava zapuščine Marka Breclja je v Obratu odprta vsak delovnik med 13.00 in 18.00, v času Festival Lent pa malo dlje in tudi čez vikend.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: