obveščamo

Revija KINO! naprodaj v OBRATU

Revija KINO!, namenjenega filmski teoriji, politiki in poeziji, je od začetka aprila na prodaj tudi v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9.

Čakata vas zadnja, enojna izdaja KINO! 48  in predzadnja, dvojna izdaja KINO! 46 / 47.

Več o reviji:

KINO! 48

preiskuje povezave med filmom in videospotom, ki se porajajo iz senzibilnosti za filmljenje glasbe in glasbljenje filma, kolektivnega kritičnega angažmaja, v videospotskih filmskih sekvencah ali filmskih videospotih … Mnogolične premisleke pospremijo intervjuji s prodornimi domačimi ustvarjalci videospotov (kolektiv Insan, Matevž Jerman in Niko Novak). 130. obletnico rojstva Hermana Potočnika Noordunga, ki smo jo z obsežnim zbirom tekstov že proslavili v prejšnji ediciji, obeležujejo še prispevki Anžeta Okorna, Oskarja Bana Brejca in Natalije Majsove, poseben tematski sklop zaključuje izbor transkribiranih dokumentov, ki so jih ustanovitelji Ksevta (Dragan Živadinov, Miha Turšič in Dunja Zupančič) ob 10. obletnici njegove otvoritve predali v skrb NUK-u. … V sveže vzpostavljenem recenziranem segmentu KINA! objavlja izvirna znanstvena članka Ane Šturm (o podkastih kot novi obliki cinefilije) in Kristiana Božaka Kavčiča (o uporabi umetne inteligence za bogatenje starih filmskih podob). Šolska ura prinaša študijo Ženske pod vplivom (A Woman Under the Influence, 1974) pod gibkim peresom Stojana Pelka, Simon Smole recenzira Digitalno podobo in globalni kapitalizem: Tehnologija, politika, upor Nine Cvar, Ivana Novak rubriko Mladinski film obuja z razmislekom o regenerativni moči filma Poletje, ko sem se naučila leteti (Leto kada sam naučila da letim, 2022) v okviru jugoslovanske zgodovinske travme …

Dvojna edicija KINO! 46/47

se s posebnim tematskim sklopom ob 100. obletnici njegovega rojstva poklanja provokativni in neulovljivi filmski pisavi Piera Paola Pasolinija. V sekciji Film in tehnologija se 130 let po rojstvu Hermana Potočnika Noordunga pisci zazirajo v temno vesoljsko platno. Med Preboje uvrščajo celovečerni prvenec Sare Kern in Titan (2021) Julie Ducournau, nadaljujejo tudi s premišljevanjem o obzornikih Nike Autor. KINO! 46/47 prinaša recenzije knjig Kaj je kinoteka? Jurija Medena in Tujost kapitala Primoža Krašovca. Poglobljene premisleke o izbranih televizijskih serijah, animiranih, žanrskih filmih in festivalskih uspešnicah blaži zajeten zalogaj blazinic Wallacea Stevensa, Petre Meterc, Jožeta Vogrinca, Vlada Škafarja, Ane Pepelnik in Muanisa Sinanovića. Posebej velja izpostaviti, da edicija vpeljuje novo, prvo recenzirano rubriko za znanstvena besedila na področju filma in televizije v Sloveniji, ki jo otvarja besedilo o sublimnosti narave v filmu Božanski dnevi (Days of Heaven, 1978) Terrencea Malicka.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: