Poročamo

Krasni vroči svet

V petek, 31 .3. 2023, in v soboto, 1. 4. 2023, je potekal dogodek imenovan Krasni vroči svet, ki smo ga pripravile_i prostovoljke_ci, ki delujemo v skupini Mladi za mesta proti podnebnim spremembam in je bil nadgradnja lanskega dogodka ob Dnevu zemlje na Glavnem trgu (Štoparski vodič ob koncu zemlje). Namen obeh dogodkov je bilo ozaveščanje ljudi o podnebni krizi.

Petek

Dogajanje prvega dneva je potekalo v Dvorani Gustaf, ki ga je pred izjemno številčno publiko otvorila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj z izčrpnim predavanjem o antropogenih vzrokih za podnebne spremembe in meritve podnebnih sprememb. Sledilo je predavanje dr. Aljoše Slameršaka o odrasti. Vzporedno je cel dan potekala izmenjava rastlin, po predavanju dr. Slameršaka pa smo otvorile_i tudi escape room na temo podnebnih sprememb. Dogajanje se je nadaljevalo s predstavitvijo raziskovalne naloge Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah, ki sta jo napisala Domen Bogdan in Tamara Kolerič ter z njo zmagala na Državnem srečanju mladih raziskovalcev 2021. Sledilo je še predavanje Jana Puharja na temo zelene tranzicije, mikroplastike in izračuna ogljičnega odtisa, nato pa smo imele_i daljšo pavzo z veganskim kosilom. Popoldne je potekal pogovor z aktivistkami Fridays for Future iz Madžarske, Poljske in Češke, ki so razložile kako poteka podnebni boj v njihovih državah ter s kakšnimi problemi se soočajo. Dan smo zaključile_i z glasbeno točko Maruše Kunst in Janeza Ivačiča ter koncertom skupine Razpad sistema.

Sobota

Naslednji dan se je dogajanje preselilo v Vetrinjski dvor, kjer smo podelile_i nagrade avtoricam_jem najboljših del likovnega natečaja Odpad zaklad, pri katerem so morale sodelujoče osebe iz odpadnih materialov izdelati likovno delo, ki naslavlja podnebno krizo. Prejele_i smo kar 63 del, ki so sedaj razstavljena v avli Druge gimnazije Maribor. Sledil je ogled filma Zgodba Save, ki ga je posnela ekipa Balkan River Defence, po filmu pa smo imele_i pogovor z ornitologom Tilnom Basletom o vplivu hidroelektrarn na reke in rečne ekosisteme. Vzporedno so potekale delavnice za otroke, kjer so se izdelovale igrače iz recikliranih materialov. Celoten dogodek je bil zelo uspešen, saj se ga je udeležilo veliko obiskovalk_cev ter mnoge osnovne in srednje šole, dogajanje pa je bilo pestro in poučno.

StašaStaša KorpičKorpič

Več utrinkov iz dogodka si lahko ogledaš v galeriji:

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: