Mednarodni filmski festival

13. StopTrik

Konec septembra, začetek oktobra je v Mariboru potekal že 13. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik.

StopTrik je eden izmed večjih in najstarejših festivalov stop animacije v Evropi. Odlikuje ga premišljenen izbor animiranih filmov in priznavanje domačih in mednarodno uveljavljenih ustvarjalk_cev, strokovnjakinj_ov in pedagoginj_ov s področja stop animacije. Ne ponuja le edinstvenega vpogleda v svet stop animacije, ampak je tudi pomembna platforma za poglobljeno medkulturno izmenjavo med umetnicami_ki, kuratorkami_ji in občinstvom. Na festivalu se prepleta praznovanje stop animacije s poglobljeno refleksijo družbenih, kulturnih in političnih fenomenov.

13. edicija edicija mednarodno prepoznane ustvarjalne platforme, posvečene širokemu spektru animiranega filma je med 27. septembrom in 1. oktobrom ponudila številne filmske projekcije, okrogle mize, pogovore, predstavitve, delavnice, animacijski dvoboj, izobraževalne programe in glasbene večere.

Tema letošnjega festvala je bila CENZURA IN ANIMACIJA. Družbe so že od antike uporabljale propagando in cenzuro za oblikovanje svetovnih nazorov in nadzorovanje vedenja ljudi. Tako kot propaganda so tudi zgodnje legende, miti in pripovedi, ki so se prenašali ustno, služili krepitvi skupne identitete, zvestobe ter spoštovanju do vladajočih. Cenzura in zgodbe so nadzirali pretok informacij v družbi in služili kot sredstvo za odvračanje od določenega vedenja ali stališč, ki so ogrožala obstoječ družbeni red. Vprašanje cenzure v animaciji, ki je vplivalo na slogovne izbire in ustvarjalne strategije različnih generacij animatorjev, je ključno za razumevanje dinamike filmske zgodovine. Različne prakse cenzure, ki se pojavljajo v današnjih družbah, so lahko pogosto dvoumne, vendar je njihov kulturni pomen nedvomen. Prav tako na novo opredeljujejo komunikacijske prakse, ki jih raziskujejo sodobni umetniki, preoblikujejo metafore in vplivajo na interpretacije občinstva.

Na festivalu smo si skupno lahko ogledale_i 198 animiranih filmov, vključno z dvema celovečercema.

Festivalski trailer

Ustvaril ga je mlad, perspektivni francoski animator Titouan Tillier.

Uradna selekcija

Selektorji StopTrik MFF (Michał Bobrowski, Jelena Dragutinović, Brina Fekonja) so med več kot 400 prispelimi filmi pripravili uradno selekcijo 71 filmov. Najbolj drzne in vizualno osupljive stop animacije, ki so nastale po vsem svetu med 2021 in 2023. Uradno selekcijo delimo na mednarodni tekmovalni program v sedmimih sklopih in en netekmovalni program Panorama.

  • Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija, 3-delni program, kjer bo prikazan izbor 21 najnovejših dosežkov ustvarjalcev_k animiranih filmov narejenih v tradicionalni tehniki stop animacije (lutke, glinena animacija, manipulacija predmetov, animacija z izrezovanjem, pikselacija itd.) Splošna atmosfera selekcije je precej introspektivna, poetična in polna črnega humorja. Prevladujoči družbeno-angažiranimi temami naslavljata izkoriščanje delavcev_k in počasen odhod iz postpandemične izolacije.
  • Mednarodni tekmovalni program: Borderlands, kjer bo izpostavljenih 10 filmov na področju eksperimentiranja s tehnikami stop animacije v kombinaciji z drugimi pristopi. Eksperimentalna oblika lahko vsebuje močna politična in feministična sporočila, lahko pa tudi očara in izostri um in percepcijo.
  • Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija za otroke, 3-delni program, kjer bo prikazan izbor 21 subtilnih, zabavnih in mojstrsko ustvarjenih filmov.
  • Panorama ponuja ogled 21 netekmovalnih filmov, ki predstavljajo širši spekter umetniških pristopov v stop animacijskih filmih kratkega formata, ki so jih ustvarili profesionalci_ke, študentje_ke različnih akademij ter entuziasti_ke, ki ustvarjajo doma ali na delavnicah.
Najprestižnejšo nagrado festivala podeljuje občinstvo, ki ob ogledu projekcij sočasno anonimno ocenjuje in glasuje.
Retrospektivni program

Na festivalu se je zvrstil štiridelni retrospektivni program, v selekciji Olge Bobrowske, Michał Bobrowskega in Andrijane Ružić, na temo »Animacija in cenzura«. Nabor filmov je vseboval različne (in znotraj zgodovine spreminjajoče se) intelektualne in vizualne ideje, ki naj bi ogrožale družbeni in ideološki status quo različnih držav; v nekaterih primerih je bila distribucija teh filmov prepovedana. Retrospektiva I: Potrjevanje krivoverstva preseka tradicionalne kategorije in klasifikacije. Filmi se ukvarjajo s samocenzuro, zatiranjem, temačnimi motivacijami in travmatskimi spomini;  Retrospektiva II: Motnje dogme zajema filme posnete med letoma 1932 in 1972 v Franciji, Jugoslaviji, na Poljskem, Češkoslovaškem in Madžarskem. Vsak od njih tematizira cenzuro ali pa je bil cenzuriran; Retrospektiva III: Soočenje z inkivizicijo prikazuje filme, ki osvetljujejo delo pod strogo nadzorovanim obsegom svobode govora in demonstrirajo različne pristope, s katerimi so filmski_e ustvarjalci_ke opolnomočili_e svoje gledalce_ke z »umetniškim kontrabantom«; Retrospektiva VI: Kralja časa je celovečerni »kreativni dokumentarni film« o mojstrih in ustanoviteljih estonske stop animacije, Elbertu Tuganovu in Heinu Parsu. V imenu kreativcev studia Nukufilm sta se pogosto morala pogajati z uradom

Izobraževalni program

Poleg kvalitetnega filmskega programa festival poskrbi za bogat filmsko-vzgojni program za otroke in mlade, izobraževalne vsebine iz področja stop animacije. Pred festivalom je potekala delavnica stop animacije za otroke z Lene Lekše in Brino Fekonja. Udeležene_i so raziskale_i prepovedano srednjeveško literaturo in skrivnostni Voynichev manuskript iz 15.stoletja, napisan v neznanem kodiranem jeziku. Zamislilei so si zgodbo, ustvarili scenografijo in voščene figure, nato pa se lotile_i animacije. Trodelna delavnica Workshot2.0 je bila zasnovana na konceptualnem pristopu ustvarjanja animacij. Praktično izvedbo kratkega animiranega projekta smo združile_i s procesom spoznavanja kritičnih pristopov k medijem in razumevanja filma kot kompleksnega načina umetniške komunikacije. 

Izdelka delavnic:
Posebni dogodki

Na festivalu se je odvila okrogla miza »Načini utišanja – metode upora«, ki je skušala izrisati spekter intelektualnih, moralnih in umetniških pristopov filmskih ustvarjalk_cev, ki so delale_i v času t. i. demokracije v zatonu. V sodelovaju in na pobodu Keep Festive, ki se osredotoča na izboljšanje umetniških okolij je bilo predstavljeno poročilo »(Ne)soglasje k vdorom v zasebnost: pregled ankete o zlorabah in diskriminaciji v skupnosti Nacionalne akademije dramske umetnosti Aleksandra Zelwerowicza v Varšavi« (2021–2022). Predstavljena je bila knjiga »Animiran film na Kitajskem in ideologija, 1940.–1970. let. Bojevite lutke« avtorice Olge Bobrowske. 

Otvorile_i smo razstavo kolažev, fotografij in filmov z naslovom »Pazi na svoje misli. In memoriam Marcin Giżycki«, posvečeno spominu na prominentnega filmskega in umetnostnega zgodovinarja, kritika, filmarja in predavatelja, ki je na ogled v razstavnih prostorih OBRAT-a. Poleg tega je potekal tudi pogovor o dveh velikih imenih eksperimentalnega filmskega ustvarjanja »In memoriam Marcin Giżycki in Paul Bush«.

V večernem delu programa so bile na ogled kuriozitete najbolj čudnih stop animacij festivala Kaboom Bonkers. Uživale_i smo v (NE)cenzuriranem Animacijskem dvoboju 18+, kjer sta vzhajajoči zvezdi poljske in hrvaške animacije, Karina Paciorkowska in Kata Gugić, iskali animirane strasti, kaprice in subverzije. Potopili smo se v avdiovizualni ritem vzorčnih vintage propagandnih filmov, ki so jih Reka Kovács (klarinet, alto saksofon), Bali Nemeth (bobni) in Botond Őri-Kiss  (klaviature) uporabile_i kot trampolin za glasbeno improvizacijo.

Glasbeni program

Dogajanje pa ni minilo brez glasbenega programa, kjer ubrano združujemo zvok in sliko. Festival smo otvorile_i z DJ Baktom, spretnim sukalcem plošč z raznovrstnim glasbenim okusom, ki nenehno raziskuje nove in stare zvočne svetove ter na njihovi podlagi vedno znova razvija sveže glasbene kontekste ter VJ vitameanxx, ki je poskrbela za vizual v dinamični obliki. Petek je bil energičen in živ, poln dinamičnih prevratov. Prisluhnili smo ŠKM bandi, prekmurskemu kvartetu, ki se s pos-jazza deloma vrača k svojim koreninam in k bolj surovemu, rockovsko obarvanemu zvočnemu miljeju, za žive vizualizacije pa je poskrbela VJ 5237. Večer je zaključil StopTrikov stari znanec, PXLDOS. V soboto se je odprla redka priložnost, da na odru v živo ujamemo EZY-G & YNGFirefly in njuno kompaktno mešanico surove stare in nove šole, trde zvočne udarce in ravno pravšnji odmerek mrakobnosti, samohvale, cinizma, ulične pripovedi in humorja, rap direkt v glavo. Svetlobo in premikajoče slike je manipuliral VJ TAC, po koncertu pa je sledil še DJ set YNGFireflya.

StopTrik intervjuji

Vabimo k ogledu intervjujev, ki so nastajali tekom festivala.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: