28. 9. 2021 ob 19.00, Galerija K18

IC 2.3 | razstava posvečena Ivanu Cankarju

Četrta repriza večmedijske razstave, ki je bila prvotno zasnovana leta 2018 ob stoletnici smrti Ivana Cankarja, se tokrat seli v štajersko prestolnico, kjer se ustaljeni avtorski zasedbi pridružuje še kipar Rok Mohar.

Razstava IC 2.3 prinaša pisan nabor del, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas. Osrednji naglas razstave je posvečen stripu, a vendar bo moč videti še marsikaj drugega – dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman, Ane Čigon in Borisa Beje se Cankarjeve zapuščine denimo lotevajo z raznolikimi aluzijami na sodobni čas, med katerimi ne manjka humorja, kot tudi ne kritičnega razmisleka o položaju in vlogi umetnika v družbi.

Poleg klasičnih stripovskih obdelav in predelav motivov iz pisateljevega opusa bo na ogled še nekaj prizorov iz nagrajene stripovske biografije o Cankarju avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića (Ivan Cankar: Podobe iz življenja; Forum Ljubljana, 2018). Ob odprtju razstave bo obiskovalce po eksponatih na razstavi popeljal velik Cankarjev poznavalec in vsestranski ekspert dr. Valerij Mohorko, v času razstave pa sledi še predavanje o stripu, ki ga za mariborsko publiko pripravlja eden od sodelujočih avtorjev, Primož Krašna.

Sodelujoči: Boris Beja, Ana Čigon, Neža Jurman, Marko Kociper, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Rok Mohar, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular.

Odpiralni čas:
pon. – pet.: 14.00 – 19.00

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: