21. 9. 2021 ob 18.00, Galerija k18

Dokumentarni film: zgodovina in družbena vloga

Vabljene_i na deveto predavanje v ciklu Zgodovina filma. V živo se bomo srečale_i v Galeriji K18, kjer nam bo doc. dr. Andrej Šprah približal dokumentarni film.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo na prijava@filmfactory.si do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo potekal v živo! Za udeležbo je potreben PCT pogoj - potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem rezultatu PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Dokumentarni film: zgodovina in družbena vloga

Zgodovina filmske ustvarjalnosti, ki si prizadeva čim bolj približati neposrednosti življenja in dejanskosti v vseh njenih raznorodnih niansah, predstvalja neizmeren vir navdiha za poglobljeno obravnavanje zapletenega razmerje človeka in sveta. Predavanje nas bo popeljalo preko tistih ključnih razvojnih etap dokumentarca, ki so v preučevanju in upodabljanju odnosa med filmom in družbeno realnostjo ter razrednim bojem, pustile še posebej globoke in zavezujoče sledi.

Doc. dr. Andrej Šprah

je vodja raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke ter docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Njegove pomembnejše objave obsegajo monografije Prizorišče odpora (Društvo Kino!, 2010), Vračanje realnosti (Slovenska kinoteka, 2011), Neuklonljivost vizije (Slovenska kinoteka, 2013) in poglavja “Contemporary Newsreel and New Everybody Figures as Mediators in Late Democracies” v: Anna Schober (ed.), Popularisation and Populism in the Visual Arts: Attraction Images (Routledge, 2020) in “Newsreel Front: A revived vision of Third Cinema in Slovenia” v: Ewa Mazierska and Lars Kristensen (eds.), Third Cinema, World Cinema and Marxism (Bloomsbury, 2020). Med leti 1997 in 2005 je bil član uredništva revije Ekran, od leta 2008 pa je član uredništva revije KINO!. (Čudovita usoda Amelie Poulain, Preden se znoči), (so)avtor in vodja filmskih oddaj (Veliko platno, Gremo v kino) in stalni dopisnik za mednarodni filmski spletni portal Film New Europe. Stalni sodelavec festivala LIFFe (vodenje pogovorov z gosti) in aktiven na področju filmskega izobraževanja (Filmopeka, Filmika). Od leta 2006 je urednik filmskega programa na Pro Plus.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: