22. 9. 2021 ob 18.00, Galerija K18

Drugačen pogled: Fotografija na prelomu stoletja

V sredo 22. 9. te vabimo v Galerijo K18 na tretjo v seriji predavanj iz zgodovine fotografije, ki jih pripravljamo v sodelovanju z um. zg. Simonom Žlahtičem. Tokrat se bomo govorili o fotografiji na prelomu stoletja.

V Galeriji K18 letos že tretje leto zapored pripravljamo cikel predavanj iz umetnostne zgodovine v sodelovanju z uni. dipl. umetnostnin zgodovinarjem Simonom Žlahtičem. Srečanja se bodo odvijala tedensko v razponu dveh mesecev, posamezno predavanje pa bo trajalo dve šolski uri.

Prejšnja leta smo sledili starejšim zgodovinskim obdobjem in bolj klasičnim tehnikam in zvrstem, letos pa za vas odpiramo področje Fotografija skozi čas in prostor. Letošnji cikel bo tako obravnaval zgodovino fotografije, njen razvoj, predstavil različne tehnike in šole, kot tudi predstavil temeljne fotografije in fotografe za poznavanje zgodovine fotografije. Našteto bo zajeto v osmih predavanjih, v katerih bomo obdelali različne teme, kot so: začetki fotografije, portret 19. stoletja, žurnalistična fotografija, umetniška fotografija, fotografsko eksperimentiranje, realizem in impresionizem v fotografiji, fotografi na slovenskem, modernistična fotografija, aktivistična fotografija, fotografija kot dokumentiranje land arta, digitalna fotografija, sodobna fotografija. Predavanja bodo podprta z obilico slikovnega materiala. Tekom predavanj si bomo ogledali več kot 300 fotografij, za nazornejše razumevanje in spoznavanje fotografije.

Drugačen pogled: Fotografija na prelomu stoletja

Prelom stoletja je bil zaznamovan z velikimi spremembami. Kolonialni svet je bil na vrhuncu in začele so se kazati razpoke in napetosti, ki so grozile, da bodo stari svet razbile. Tehnične novosti so omogočile razvoj dostopnih kamer za domačo uporabo (Kodak), ki so odprle svet amaterski fotografiji. Za posledico imamo veliko fotografij iz domačih okolij in zasebnega življenja. Fotografija postane pomembna predloga za slikarske in kiparske stvaritve, sama fotografija pa začne stopati na samostojno umetniško pot ravno v obdobju impresionizma. Ogledali si bomo kopico fotografij, ki pričajo o tem prelomnem času.

Fotografija skozi čas in prostor

Letošnji cikel bo tako zavzemal zgodovino fotografije, njen razvoj, predstavil različne tehnike in šole, kot tudi predstavil temeljne fotografije in fotografe za poznavanje zgodovine fotografije. Našteto bo zajeto v osmih predavanjih, v katerih bomo obdelali različne teme, kot so: začetki fotografije, portret 19. stoletja, žurnalistična fotografija, umetniška fotografija, fotografsko eksperimentiranje, realizem in impresionizem v fotografiji, fotografi na slovenskem, modernistična fotografija, aktivistična fotografija, fotografija kot dokumentiranje land arta, digitalna fotografija, sodobna fotografija.

Predavanja:

  • 8. 9. 2021 - Ujeta svetloba: Uvod v fotografijo in njeni začetki
  • 15. 9. 2021 - Podoba zapisana večnosti: Portretno 19. stoletje
  • 22. 9. 2021 - Drugačen pogled: Fotografija na prelomu stoletja
  • 29. 9. 2021 - Eksperiment pogleda: Modernizem v fotografiji pred 2. sv. vojno
  • 6. 10. 2021 - Pogled od blizu: Realistične smeri v fotografiji pred 2.sv vojno
  • 13. 10. 2021 - Velike sanje: Modernizem v fotografiji po 2. sv. vojni
  • 20. 10. 2021 - Akcija: Fotografija 60., 70. let
  • 27. 10. 2021 - Novi svetovi: Fotografija po letu 80

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19. Za udeležbo je potrebno izpoljevanje PCT pogoja.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: