8. 9. 2021 ob 18.00, Galerija K18

Ujeta svetloba: Uvod v fotografijo in njeni začetki

V sredo, 8. 9. 2021, ob 18.00 te vabimo v Galerijo K18 na prvo izmed osmih predavanj iz cikla »Predavanja iz umetnostne zgodovine: Fotografija skozi čas in prostor«. Uvodno predavanje z uni. dipl. umetnostnim zgodovinarjem Simonom Žlahtičem nam bo v uri in pol razgrnilo začetke fotografije.

V Galeriji K18 letos že tretje leto zapored pripravljamo cikel predavanj iz umetnostne zgodovine v sodelovanju z uni. dipl. umetnostnin zgodovinarjem Simonom Žlahtičem. Srečanja se bodo odvijala tedensko v razponu dveh mesecev, posamezno predavanje pa bo trajalo dve šolski uri.

Ujeta svetloba: Uvod v fotografijo in njeni začetki

Zgodovina fotografije se ne začne leta 1826 s prvo fotografijo, ki se nam je ohranila do današnjih dni. Začela se je mnogo prej s preučevanjem in opazovanjem senc in svetlobe. Nadaljevala se je s poskusi slikanja kot sredstva dokumentiranja in posnemanja narave. Konec 18. stoletja so bili že na voljo vsi tehnični pogoji za nastanek fotografije. Potrebno je bilo le še povezati izsledke in počakati na ugodne družbene razmere. Od camere obscure do bogastva množice tehnik fiksiranja podobe na nosilec.

Fotografija skozi čas in prostor

Letošnji cikel bo tako zavzemal zgodovino fotografije, njen razvoj, predstavil različne tehnike in šole, kot tudi predstavil temeljne fotografije in fotografe za poznavanje zgodovine fotografije. Našteto bo zajeto v osmih predavanjih, v katerih bomo obdelali različne teme, kot so: začetki fotografije, portret 19. stoletja, žurnalistična fotografija, umetniška fotografija, fotografsko eksperimentiranje, realizem in impresionizem v fotografiji, fotografi na slovenskem, modernistična fotografija, aktivistična fotografija, fotografija kot dokumentiranje land arta, digitalna fotografija, sodobna fotografija.

Predavanja bodo podprta z obilico slikovnega materiala. Tekom predavanj si bomo ogledali več kot 300 fotografij, za nazornejše razumevanje in spoznavanje fotografije.

Predavanja:

- Podoba zapisana večnosti: Portretno 19. stoletje

- Drugačen pogled: Fotografija na prelomu stoletja

- Eksperiment pogleda: Modernizem v fotografiji pred 2. sv. vojno

- Pogled od blizu: Realistične smeri v fotografiji pred 2.sv vojno

- Velike sanje: Modernizem v fotografiji po 2. sv. vojni

- Akcija: Fotografija 60., 70. let

- Novi svetovi: Fotografija po letu 80

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19. Za udeležbo je potrebno izpoljevanje PCT pogoja.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: