25. 8. 2021 ob 16.00, trgovski center Jager

Interesni Safari z Eliejem Mouhanno

V sredo, 25. 8. 2021, ob 16. uri te vabimo na Interesni safari z aktualnim rezidentom Elijem Mouhanno in um. zg. Simonom Žlahtičem.

Tokrat se bomo s Simonom Žlahtičem in Eliejem Mouhanno sprehodili po kompleksu bivše tovarne MTT (Mariborske tekstilne tovarne) v Melju. Obiskali bomo različne predele tovarne in se pogovarjali o pomenu, ki ga je predstavljala v lokalnem in mednarodnem kontekstu. S predavanjem na mestu, komentarji in diskusijo bomo začeli pred trgovskim centrom Jager.

InteresniSafari je iskanje stičišča med temo zanimanja gostujočega umetnika in lokalnim okoljem. Trenutni gost rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor Elie Mouhanna se zanima za tkanine in z njimi povezano socialno zgodovino. Mariboru, nekoč poznanemu po nazivu jugoslovanski Manchester, je usodo krojila tudi tekstilna industrija. V obdobju med obema vojnama ga je povzdignila v pomembno industrijsko središče, sama panoga pa je pomembno vplivala na strukturo zaposlenih, saj so v njej delale predvsem ženske.

Simon Žlahtič

samozaposlen v kulturi, je doštudiral umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za GuestRoomMaribor pripravlja interesna predavanja na terenu za različne umetnike imenovana Interesni safari. Predava umetnostno zgodovino, med drugim na Univerzi za III. življenjsko obdobje in cikel v Galeriji K18. Piše prispevke, članke in druga besedila. Sodeluje pri nastajanju katalogov, publikacij. Kurira različne razstave doma in v tujini. Kot kulturni producent in kurator deluje v Pekarni Magdalenske Občasno sodeluje pri mednarodnem festivalu stop-motion animacije StopTrik. Kot izvršni producent sodeluje tudi z gledališko skupino ZIZ. Udeleži se rezidenčne izmenjave kurator-umetnik, kjer gostuje v okviru galerije za sodobno umetnost <ROTOR> v Gradcu.

Elie Mouhanna

Za Mouhanno je umetnost katarzična ter osebna ali kolektivna potreba, ki izhaja iz občutka nujnosti, določenega s specifičnim kontekstom. Četudi njegova umetniška praksa izvira iz osebnega, osebnih izkušenj in osebnih arhivov, vedno - četudi implicitno - korespondira s kolektivnim. Tekom let so se v njegovi praksi izoblikovala ponavljajoča se področja, ki usmerjajo njegov raziskovalni interes: telo kot materija in figura ter relacija telesa do drugih (živih in neživih) bitij, prostora in časa; raznolike manifestacije jezika kot sredstva interaktivnosti; tehnika, razumljena kot sklop znanja in metod, ki telesom omogočajo delovanje.

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19 in PCT pogoji.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: