3. 8. 2021 ob 18.00, Galerija k18

Italijanski neorealizem - film kot pričevalec življenja in smrti

Vabljene_i na šesto predavanje v ciklu Zgodovina filma. Tokrat se bomo v živo srečale_i v Galeriji K18, kjer nam bo diplomirani novinar in filozof Žiga Brdnik približal film v času italijanskega neorealizma.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo do 2. 8. 2021 na prijava@filmfactory.si do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo potekal v živo! Za udeležbo je potreben PCT pogoj - potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem rezultatu PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Italijanski neorealizem - film kot pričevalec življenja in smrti

Filozof Theodor W. A. Adorno je po drugi svetovni vojni izrekel znameniti stavek: "Barbarsko je po Auschwitzu napisati pesem." V Italiji, kjer se je fašizem že tri desetletja prej prebil na oblast, se je vzporedno z njim razvilo literarno gibanje neorealizem, ki je ta izrek anticipiralo z vsem svojim bitjem. Kot odgovor na politično propagando in instrumentalizacijo umetnosti za hujskaške namene je prisegal na prikazovanje italijanskega življenja v njegovi dejanskosti, s tem pa tudi vzroke in posledice vladavine fašizma ter vojne. Takoj po njenem koncu so se gibanju pridružili tudi številni filmarji, kot so Roberto Rossellini, Federico Fellini, Vittorio De Sica, Luchino Visconti id. ter tako prerodili povojno italijansko in evropsko kinematografijo.

Žiga Brdnik

je diplomirani novinar in filozof. Filmske kritike in druge prispevke o filmu ter kulturi piše za revije Ekran, Dialogi, Vklop in Manager ter časopis Večer. Redno obiskuje in poroča s filmskih festivalov v Sloveniji in širši regiji. Je programski selektor Intimnega kina v mariborskem interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22, Letnega kina Minoriti in Mobilnega Udarnik. Je somoderator serije pogovorov Ekstremno Slovensko in Ekstremno lokalno. (Čudovita usoda Amelie Poulain, Preden se znoči), (so)avtor in vodja filmskih oddaj (Veliko platno, Gremo v kino) in stalni dopisnik za mednarodni filmski spletni portal Film New Europe. Stalni sodelavec festivala LIFFe (vodenje pogovorov z gosti) in aktiven na področju filmskega izobraževanja (Filmopeka, Filmika). Od leta 2006 je urednik filmskega programa na Pro Plus.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: