Galerija K18 in Ulica Kneza Koclja, junij 2021

Danilo Milovanović: Intervenciji v javnem prostoru

Danilo Milovanovič je umetnik mlajše generacije, katerega poznamo predvsem po njegovih umetniških interakcijah z javnim prostorom. V času skoraj trimesečnega rezidenčnega bivanja v Mariboru je pripravil dve intervenciji v javnem prostoru, skozi kateri komentira transformacijo mariborskega mestnega jedra, obenem pa procese gentrifikacije na splošno.

Vabljene_i, da se sprehodite od od prve intervencije na pročelju Galerije K18 pa do Ulice kneza Koclja, kjer boste ob sončnih dnevih, nasproti stavbe Elektra Maribor, med 17. in 19. uro ugledale_i njegov Solarni mural.

Vzdrževanje mestne infrastrukture je seveda nujno potrebno in dobrodošlo dejanje, a smo v Mariboru v zadnjem obdobju žal priča pogostemu spreminjanju namembnosti prostorov. Iz prostorov, ki so bili v preteklosti namenjeni kulturi, umetnosti ali obrtem, zeva praznina, a že kmalu jih bodo napolnile vsebine, ki (zasebnikom) prinašajo profit. Sledenje logiki kapitala v mesto prinaša zgolj nabor bolj ali manj generičnih barov, restavracij, hotelov in trgovin, ki so namenjeni predvsem turistom in prebivalcem z globokimi žepi. Kar tem prostorom manka je avtentičnost. Z vsakim novim barom in trgovino se krči prostor za brezplačna druženja prebivalcev mesta. Pa naj bodo to klopi na ulicah pod drevesi, parki, travniki, igrišča, sprehajalne poti ali vsem dostopni prostori kulture in umetnosti.

Milovanović (1992, Banja Luka, BiH)

živi in deluje v Ljubljani, kjer je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) zaključil podiplomski študij slikarstva. Izobraževal se je tudi na Akademiji UMPRUM v Pragi. Leta 2020 je prejel Prešernovo nagrado UL ALUO za magistrsko delo z naslovom teoretičnega dela Artivizem – angažirana urbana umetnost v javnem prostoru in naslovom praktičnega dela Top parking. Leta 2018 in 2019 je bil nominiranec za nagrado OHO, leta 2019 pa je prejel rezidenčni atelje v ustvarjalnem centru Švicarija (MGLC) v Ljubljani. 2020 Njegovo delo je bilo predstavljeno in je prisotno tako na domačih kot tudi tujih razstaviščih in javnih prostorih, prav tako pa se je udeležil več umetniških rezidenc.

Več o skoraj tromesečni rezidenci na povezavi:

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: