15. 6. 2021 ob 18.00, Galerija k18

Hollywoodski studijski film

Vabljene_i na četrto predavanje iz cikla Zgodovina filma. Tokrat se bomo v živo srečale_i v Galeriji K18, kjer nam bo filmski kritik, novinar in urednik filmskega programa Damijan Vinter približal Hollywoodski studijski sistem.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo do 14. 5. 2021 na prijava@filmfactory.si do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo trajal 75 min in bo potekal v živo! Za udeležbo je potreben PCT pogoj - potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem rezultatu PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Hollywoodski studijski film

Pojav ameriških filmskih studiev je v prvi polovici prejšnjega stoletja usodno zaznamoval tok filmske zgodovine. Razvoj in vzpon največjih je definiral t.i. Zlato dobo Hollywooda z vsemi njenimi prednostmi in slabostmi, ki so vpliv filma razširile še na ostala družbena področja. Predstavile_i bomo njihovo delovanje in razvoj, vkjučno z njihovimi največjimi 'produkti', torej največjimi hollywoodskimi zvezdami in kultnimi uspešnicami, ter tudi težavami, kot je bila recimo znamenita 'črna lista' - vse tja do 60. let. Ob tem bomo na kratko pregledale_i, kako se njihov vpliv odraža danes.

Damijan Vinter (rojen 1970)

je filmski kritik, novinar in urednik filmskega programa. Kot vodja programa Kinematografov Maribor (1992-2004) je pričel z izvajanjem art program v kinu Udarnik, vključno s kinotečnimi gostovanji in Film Art Festom/LIFFom. Za VEČER je recenziral filmski program, poroča s filmskega festivala v Berlinu, avtorske članke je prispeval za revijo Premiera, Kinotečnik, Joker, Mariborčan. Soavtor knjižnih publikacij v okviru založbe Premiera (Čudovita usoda Amelie Poulain, Preden se znoči), (so)avtor in vodja filmskih oddaj (Veliko platno, Gremo v kino) in stalni dopisnik za mednarodni filmski spletni portal Film New Europe. Stalni sodelavec festivala LIFFe (vodenje pogovorov z gosti) in aktiven na področju filmskega izobraževanja (Filmopeka, Filmika). Od leta 2006 je urednik filmskega programa na Pro Plus.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: