18. 5. 2021 ob 18:00, splet

Obdobje nemega filma: od prvih korakov do industrije in umetnosti

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Vabljene_i na drugo v ciklu predavanj Zgodovina filma. Ponovno bomo gostili Matica Majcna tokrat s predavanjem Obdobje nemega filma: od prvih korakov do industrije in umetnosti.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo do 17. 5. 2021 na prijava@filmfactory.si. Dostop do spletnega predavanja boste prijavljene_i prejele_i naknadno po elektronski pošti. Dogodek bo trajal 75 min.

Obdobje nemega filma

Film je v obdobju nemega filma med letoma 1895 in 1927 prehodil neverjetno pot od zabaviščne atrakcije do globalne filmske industrije ter polnovredne umetnosti, ki so se je lotevali celo najpomembnejši umetniki svojega časa. To dozorevanje je v veliki meri potekalo vzporedno z razvojem tehnologije, ki je omogočala snemanje vse bolj ambicioznih filmskih projektov. To poglavje še danes ostaja unikatno obdobje v zgodovini filma in ni zgrešeno reči, da je film v svoji izraznosti takrat dosegel vrhunec - le da bi se nato po komaj 32 letih zaradi nastopa zvoka vse skupaj sesulo v prah.

Matic Majcen

(roj. 1980) je filmski kritik, novinar in urednik. O filmu piše za vrsto slovenskih medijev: za Večer recenzira redni filmski program, za MMC RTV Slovenija poroča s filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu, pri reviji Dialogi opravlja delo urednika za področje filma. Doktoriral je z disertacijo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu ter je aktiven na področju filmskega izobraževanja, v sklopu česar redno predava v slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Je avtor knjig Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015) in Kubrickova Odiseja v vesolju (2018). Leta 2009 je ustanovil projekt Podoba-Glasba, v sklopu katerega se ukvarja z zgodovino in teorijo glasbenega videa, obenem pa vodi tekmovalni program glasbenega videa na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: