4. 5. 2021 ob 18:00, splet

Rojstvo filma: mitologija bratov Lumière

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Vabljene_i na prvo v ciklu predavanj Zgodovina filma. Tokrat bomo gostili Matica Majcna s predavanjem Rojstvo filma: mitologija bratov Lumière.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo do 3. 5. 2021 na prijava@filmfactory.si. Dostop do spletnega predavanja boste prijavljene_i prejele_i naknadno po elektronski pošti. Dogodek bo trajal 75 min.

Rojstvo filma: mitologija bratov Lumière

V lanskem letu je film praznoval 125-letnico svojega obstoja, ta dogodek pa je večina medijev obeležila s članki o Augustu in Louisu Lumièru kot začetnikoma filmske umetnosti. Vendar pa je izum filma (in kina) mnogo bolj kompleksna in zanimiva zgodba, pri čemer je sporna celo osrednja trditev, da se je film rodil prav tistega leta 1895. V predavanju bomo s pomočjo vizualnega gradiva stvari postavili na svoje mesto ter se poklonili izumiteljem, ki so prispevali k nastanku umetnosti gibljivih podob.

Matic Majcen

(roj. 1980) je filmski kritik, novinar in urednik. O filmu piše za vrsto slovenskih medijev: za Večer recenzira redni filmski program, za MMC RTV Slovenija poroča s filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu, pri reviji Dialogi opravlja delo urednika za področje filma. Doktoriral je z disertacijo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu ter je aktiven na področju filmskega izobraževanja, v sklopu česar redno predava v slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Je avtor knjig Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015) in Kubrickova Odiseja v vesolju (2018). Leta 2009 je ustanovil projekt Podoba-Glasba, v sklopu katerega se ukvarja z zgodovino in teorijo glasbenega videa, obenem pa vodi tekmovalni program glasbenega videa na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: