16. 4. - 21. 5. 2021, Galerija K18

Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda?

Izobraževanje in spodbujanje mladih ustvarjalcev v okviru programa Galerije K18 ni nič manj pomembno kot predstavljanje umetniških projektov uveljavljenih avtorjev. Tokrat v sodelovanju s produkcijsko hišo FilmFactory in animatorjem Timonom Ledrom skozi pričujočo instalacijo izpostavljamo pomembnost ohranjanja velikih zveri za vzdrževanje ravnovesja v gozdnem ekosistemu.

Projekt temelji na tematsko zastavljeni delavnici risane animacije, podkrepljen in razširjen pa je z video materiali iz prave foto-pasti, postavljene v sklopu projektov Carnivora Dinarica in LIFE Lynx. Foto-pasti so neinvazivno znanstveno orodje, ki se uporablja za pridobivanje objektivnih podatkov o prostoživečih vrstah. Če imajo osebki preučevane vrste enkraten vzorec na kožuhu, kot je to na primer pri risu, lahko posnetki iz foto-pasti služijo tudi za individualno prepoznavo osebkov in preko njih lahko pridobimo dragocene podatke o tem kje so teritoriji posameznih živali in koliko živali se na določenem območju nahaja.

Ker že samo vsebinsko izhodišče in naslov razstave »Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda« sugerirata nekakšen voajerizem, pa tudi zaradi proti koronskih omejitev, smo se odločili, da animacije prikažemo v »peep show« obliki. Sličica iz animacije na pročelju galerije, delo dijakinje Zigi Omerzel, mimoidoče vodi do treh markacij, ki označujejo odprtine, skozi katere si lahko ogledajo animacije iz delavnic, profesionalno animacijo Timona Ledra Podlasica, skozi tretjo odprtino pa posnetke iz prave fotografske pasti, ki jih je v severnih Dinaridih posnel Gregor Šubic.

Instalacijo si lahko ogledate vse dni v tednu med 10.00 in 19.00.

Sodelujoče_i dijaki_nje: Maja Bečič, Dina Đonlagić, Manca Matelič, Nika Mulc Bukovac, Zigi Omerzel, Tiana Rep, Eva Reponj, Nik Škorjanc, Ajda Varl; Mentor: Timon Leder
Podlasica / Weasel: Timon Leder
Fototrap Carnivora Dinarica: Gregor Šubic
Za svetovanje pri izbiri lokacije in postavitev fotopasti na terenu se zahvaljujemo Jaki Črtaliču in Francu Kljunu, projektoma Carnivora Dinarica in LIFE Lynx pa za posredovanje posnetkov in dovoljenje za predvajanje.

V okviru spremljevalnega programa razstave objavljamo tudi predavanje na terenu o spremljanju velikih zveri, ki ga je prav za to priložnost pripravila Urša Fležar, raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Koprodukcija:
Film Factory in Pekarna Magdalenske mreže 
Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: