25. 3. 2021 ob 19:00, splet

SobaZaGosteMaribor: Spoznajte rezidenta Danila Milovanovića

V četrtek, 25. 3. 2020, ob 19:00 smo izvedli spletno predstavitev dela in prakse aktualnega rezidenta Danila Milovanovića.

Posnetek spletne predstavitve si lahko ogledaš:

Delo Danila Milovanovića zaznamuje družbeno-angažirano izražanje v javnem prostoru, pri čemer ideje, ki segajo od premišljevanja urbanega prostora do obravnavanja vsakdanjih socialnih dinamik, določajo medij in pristop. Pri posegih v javne prostore uporablja preprosta sredstva z namenom ustvarjanja novih pomenov in situacij. Minljive, tako poetično kot politično navdihnjene intervencije nato v predrugačeni obliki prenaša v materialna umetniška dela, ki v posprodukciji prevzemajo obliko video inštalacij, dokumentarnih filmov ter stenskih objektov in artefaktov.

Danilo Milovanović (1992, Banja Luka, BiH)

živi in deluje v Ljubljani, kjer je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) zaključil podiplomski študij slikarstva. Izobraževal se je tudi na Akademiji UMPRUM v Pragi. Leta 2020 je prejel Prešernovo nagrado UL ALUO za magistrsko delo z naslovom teoretičnega dela Artivizem – angažirana urbana umetnost v javnem prostoru in naslovom praktičnega dela Top parking. Leta 2018 in 2019 je bil nominiranec za nagrado OHO, leta 2019 pa je prejel rezidenčni atelje v ustvarjalnem centru Švicarija (MGLC) v Ljubljani. Njegovo delo je bilo predstavljeno in je prisotno tako na domačih kot tudi tujih razstaviščih in javnih prostorih, prav tako pa se je udeležil več umetniških rezidenc.

Back to top