kadarkoli, Fasada K18 in splet

Nika Autor in Obzorniška fronta: Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. 12. 2020, ko smo obeležili 72 let sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic, je bila objavljena spletna predstavitev projekta Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”. Na pročelju Galerije K18 je 1. člen deklaracije - “vsi ljudje rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice”, ki mimoidoče vabi k ogledu spletnega video eseja in branju publikacije Obzorniški okruški.

Projekt skozi dvajset videofragmentov prikazuje pričevanja beguncev, ujetih pred mejo Evropske unije, ki se, ob neštetih poskusih prečkanja meje, poleg napornega prehoda terena, soočajo z brutalnim policijskim nasiljem in zlorabami. Posnetki nam predočijo usode posameznikov, vzporedno pa govorijo tudi o izredni solidarnosti lokalne skupnosti. Material je bil zbran med letoma 2019 in 2020 v Veliki Kladuši v Bosni in Hercegovini, kraju, ki pooseblja potrpljenje in upanje, poskuse in neuspehe.

Video gradivo spremljajo besedila, zbrana v publikaciji Obzorniški okruški, ki so jih so prispevali Tara Najd Ahmadi, Andreja Hribernik, Jošt Franko, Ciril Oberstar in Andrej Šprah.

Kustosinja projekta: Andreja Hribernik.

Predstavitev projekta, ki je bila prvotno načrtovana v obliki razstave v Galeriji K18, razstaviščnem prostoru zavoda Pekarne Magdalenske mreže Maribor, je zaradi epidemiološke situacije prestavljena na splet, del pa si lahko ogledate na fasadi Galerije K18

Projekt si lahko ogledaš na spodnji povezavi:

Projekt je nastal ob podpori Mestne občine Maribor, v sodelovanju z Galerijo K18, Društvom za Evropsko zavest, Koroško galerijo likovnih umetnosti in Centrom sodobnih umetnosti Celje.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: