splet

Rezidentke_i SobaZaGosteMaribor 2024

Predstavljamo letošnje rezidente_ke SobeZaGosteMaribor! Po uspešnem odprtem pozivu, na katerega se je prijavilo 88 kandidatk_ov, je komisija izbrala 3 umetnice_ke. Komisijo so sestavljali Irena Borić, Živa Kleindienst in Simon Žlahtič. Prva rezidenca se prične že naslednji teden, druga oktobra in tretja novembra. Z nami bodo izvrstne umetnice_ki, kuratorice, aktivistke_i, performerke_ji, feministke_i: Petra Matić, Leire de Meer in Jelisaveta Rapaić.

Julijska rezidenca

Foto: farid rakun

Petra Matić

je umetnica, kuratorka in aktivistka. Rodila se je in živi v Zagrebu na Hrvaškem. Petra se ukvarja z družbenimi in prostorskimi politikami kolektivnih akcij, gostoljubja in družabnosti ter v svojih trenutnih raziskavah preučuje družbenopolitične zgodovine gibanja neuvrščenih in njegovo sestavno koreografijo gibanja, izmenjav in solidarnosti. Petra, ki ima močne korenine v protikolonialnih praksah in medsebojni pomoči, ustvarja gostoljubne prostore za skupnosti, ki se soočajo z nasiljem in razseljevanjem, ter dejavno sodeluje pri protirasistični izmenjavi znanja. Je ustanoviteljica in direktorica kulturne organizacije Jutro, ki deluje na področju sodobne umetnosti, dediščine in človekovih pravic. Trenutno je kustosinja v Muzeju sodobne umetnosti Zagreb.

Oktobrska rezidenca

Foto: lastni arhiv

Leire de Meer

je vizualni_a umetnik_ca in performer_ka iz Madrida v Španiji. Ukvarja se s temami, kot so žalovanje mladih prijateljev, fiktivne pripovedi, queer utelešenje in ustvarjanje umetniških skupnosti. S performansom, videografijo in participativno umetnostjo ustvarja pripovedi, ki izzivajo naš odnos do sebe in kulture.

Novembrska rezidenca:

Foto: lastni arhiv

Jelisaveta Rapaić

je umetnica in neodvisna kustosinja iz Beograda. S svojim vizualnim jezikom, ki ga sestavljajo predvsem tekstilne instalacije, poskuša ustvariti otoke za preučevanje in preizkušanje feminističnih praks, tako da omogoča, da se njeno delo aktivira v stiku z občinstvom. Do nedavne ukinitve Kunsthalle Bratislava je delala kot kustosinja javnega programa in predstavnica za odnose z javnostmi. Trenutno pripravlja prihajajoče razstave in projekte, ki se osredotočajo na materialne in teoretične raziskave v zvezi z možnostmi, da bi bila tekstilna umetnost in umetnost vlaken kdaj koli v celoti feministični medij.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: