splet

Radijske oddaje Mladi mladim Z roko v roki

V juniju smo v sodelovanju z novinarkami oddaje Mladi mladim na Radiu Maribor v okviru projekta Z roko v roki posnele 4 radijske oddaje na temo reproduktivnega dela in reproduktivnih pravic žensk.

Pomen koncepta reproduktivnega dela

Pogovor z Urško Breznik o projektu Z roko v roki ter Jernejo Breznik iz spletnega medija Rdeča pesa in Ekosocialistične iniciative Klas o tem, kaj je reproduktivno delo, kako je organizirano, kako se je koncept spreminjal skozi čas, zakaj ženske opravijo večino reproduktivnega dela, kako kapitalizem vpliva na poglabljanje patriarhata in potiska ženske v zasebno sfero. O vidnosti in vrednotenju ter posledicah podcenjevanja reproduktivnega dela, kako si znotraj družine pravično razdeliti reproduktivno delo ter o rešitvah, da ženske ne bodo nosile večine bremen reproduktivnega dela.

Reproduktivne pravice in kampanja Moj glas, moja odločitev

Pogovor z Alexom Kovačem iz Inštituta 8. marec o kampanji Moj glas, moja izbira ter njenem cilju, o tem, kako je pravica do splava urejena v Sloveniji, kaj pomeni da je splav ustavna pravica, o spolnosti v preteklosti, ki je bila pod velikim vplivom krščanstva in povezana s tišino, grehi in sramu. O dediščini reproduktivnih pravic iz Jugoslavije, o pravici do splava v Ameriki nekoč in danes ter o idejah vrhovnega sodišča, da bi bil splav prepovedan, o pravici do splava v drugih evropskih državah ter tveganjih, ki so jim ženske s slabim dostopom do splava izpostavljene. Zakaj kampanja Moj glas, moja izbira poudarja duh solidarnosti v svojem predlogu, kaj so reproduktivne pravice in zakaj so pomembne ter kakšna je povezava med reproduktivnim delom in reproduktivnimi pravicami.

Kako se mladi borijo, da ženske ne bi nosile večine bremena reproduktivnega dela?

Pogovor z Jerico Peric iz študentske Iskre o tem, zakaj je pomembno, da se mladi zavedamo in aktivno prizadevamo za večjo vidnost reproduktivnega dela, o angažmaju Društva Iskra za pravično porazdelitev reproduktivnega dela ter njihovih akcijah in kampanjah, sodelovanjih z drugimi organizacijami in gibanji, o feminističnem kolektivu društva. O predstavah, da ženske skozi skrbstvo drugim izražajo ljubezen, o vlogi mladih moških pri preobremenjenosti žensk z reproduktivnim delom ter kako naj se zavzemajo za bolj enakopravno porazdelitev dela, o primerih dobrih praks iz tujine in potrebnih spremembah v politiki in zakonodajo za pravičnejšo razporeditev reproduktivnega dela med spoli.

Nasilje nad dekleti in ženskami ter povezava z reproduktivnimi pravicami

Pogovor z Natašo Usar, univerzitetno diplomirano socialno delavko, ki je delala kot strokovna delavka na Centru za socialno delo Maribor, na področju preprečevanja nasilja v družini in na področju varstva koristi otrok o pojmu nasilje v družini ter kaj zajema, kakšne oblike nasilja v družini poznamo ter splošnih statistikah nasilja v Sloveniji. O tem, kdo so najpogostejše žrtve in povzročitelji nasilja pri nas, kateri so najpogostejši tipi nasilja, o tem, koliko žrtev nasilja poišče pomoč ter kako se ta trend spreminja skozi leta. O najpogostejših vzrokih za nasilje nad ženskami, o vlogi izobraževanja pri preprečevanju nasilja nad ženskami, o spolnem nasilju ter o posledicah le-tega za žrtve, o spolih in reproduktivnih pravicah, o izkušnjaš žensk s primimi ginekološkimi pregledi, o potrebnih ukrepih za izboljšanje oskrbe na področju reproduktivnega zdravja ter o tem kako bi celovitejše poučevanje spolne vzgoje v šolah lahko izboljšalo reproduktivno zdravje žensk.

Projekt »Z roko v roki« sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: