10. 6. 2024 ob 17.00, Pekarna Magdalenske mreže

KC Pekarna, še vedno preizkusni kamen kulturne javnosti?

V ponedeljek, 10. 6. 2024, te ob 17.00 vabimo v prostore Pekarne Magdalenske mreže na pogovor o pomenu Kulturnega centra Pekarna za četrt, mesto, regijo in širše. Na pogovoru se nam bodo pridružili strokovnjaki s področja kulturne antropologije in etnologije, politik prostora, arhitekture, urbanizma in kulturne dediščine.

Kulturni center Pekarna kot samoniklo prizorišče v Mariboru že leta pomembno prepleta kulturne, mladinske, družbene, socialne in športne vsebine. Kot vsa samonikla prizorišča je njegov namen že od vzpostavitve dalje leta 1994 graditi pravičnejšo družbo skozi družbenokritične vsebine, nasprotovanje potrošništvu in neenakostim v družbi, zavračanju neoliberalnih vrednot, omogočanje brezplačnega aktivnega preživljanja prostega časa in socialno vključevanje družbenih skupin, ki velikokrat ostajajo na robu. Zaradi tega so samonikla prizorišča pogosto trn v peti lokalnim in nacionalnim oblastem, ki jih zaznamujejo protidemokratične težnje in gonja za profitom.

Govora bo o različnih vidikih dobrobiti, ki jih KC Pekarna in podobni prostori dajejo mestu(om). Med drugim se bomo pogovarjali o pomenu avtonomnih prostorov za soseske in mesta ter različne generacije in družbene skupine, prepletu ustvarjalnosti, angažiranosti in družbene kritike, pomenu nekomercialnih in neprofitnih prostorov in vsebin. Govorili bomo o pomenu KC Pekarna za Maribor iz urbanističnega in arhitekturnega vidika, o načrtovanih in nerealiziranih prenovah ter o prepotrebnem nadaljevanju vzdrževalnih del. Kompleks nekdanje vojaške pekarne bomo osvetlili tudi z vidika kulturne dediščine ter se dotaknili predloga Odloka o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena v Mestni občini Maribor ter govorili o tem, da je Lubadar ter celotni kompleks že dalj časa vpisan v Register kulturne dediščine na Ministrstvu za kulturo RS.

Dogodek se odvija v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna, ki poteka med 10. in 16. junijem 2024. Celoten program najdeš na POVEZAVI.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: