do 2. 8. 2024 med 13.00 in 18.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor: Danica I. J. Knežević »Ritmi skrbi«

V četrtek, 6. 6. 2024, te ob 19.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije, na odprtje razstave Danice I. J. Knežević »Ritmi skrbi«. Razstava je del raziskovalnega rezidenčnega projekta SobaZaGosteMaribor, IZGRADNJA SKRBSTVA / CONSTRUCTING CARE.

Razstava bo na ogled vsak delavnik med 13.00 in 18.00 do 2. 8. 2024.

Danica I. J. Knežević je avstralska umetnica in teoretičarka hrvaško-slovenskega rodu. Ukvarja se s performativno umetnostjo, videom in fotografijo.

Danica I. J. Knežević je tudi negovalka. S svojo umetniško prakso daje vidnost izkušnjam in okoliščinam skrbstvenega dela, njegovim kompleksnim vlogam in položajem. Njeno izhodišče je najpogosteje vez intimnosti, ki se spleta med osebama v skrbstvenem odnosu. V to dinamično povezavo, ki je pogosto tabuizirana in razvrednotena, imamo le redko vpogled; Knežević pa gledalce in gledalke nežno in pogosto z veliko mero humorja povabi vanjo. V performansih občinstvo subtilno uvaja v procese, ki vključujejo dve enako pomembni telesi, telo oskrbovalke in oskrbovanke.

V delu Danice I. J. Knežević je posebej poudarjeno telo negovalke. To je telo, ki opravlja bistveno, vendar redko izpostavljeno delo. V njenem opusu je to tudi telo, ki ima kvirovsko izkušnjo, saj prek skrbstvenega odnosa, znotraj katerega na novo orisuje normativne hierarhije, preči meje spolov. Skrbničino telo uteleša tudi izkušnjo diasporičnih identitet ‒ skrb za ljubljene osebe pa je pogosto predstavljena kot prevajanje, nenehno posredovanje med jeziki in kulturnimi sistemi. Hkrati se Knežević precej posveča prostorom, v katerih poteka skrbstveno delo; domovom, sobam, hodnikom. Raziskuje, kako prisotnost skrbstvenega dela vpliva na te prostore, kako so njih prisotna naša telesa, kako ta telesa in stene ostajajo nevidni družbi, ki jih obdaja, in nenazadnje kako jih lahko umetnost še vedno postavi v ospredje.

Performativna dela Danice I. J. Knežević preveva ritmičnost, ki razkriva inherentno ponavljajočo se naravo skrbstvenega dela. Subtilno usklajevanje in medsebojno delovanje dveh teles v skrbstvenem odnosu sta kot s podrobnostmi bogat, koreografiran ples. Če temu dodamo še kontekst diasporičnih identitet, lahko ta ples vidimo tudi kot kólo, podobno kot v njenem videu Ohranjanje ritma. Ta nežno zapleteni sistem izkušenj, predstavljen v umetniškem prostoru, hkrati nagovarja več čutov. Podobno kot skrb.

»Skrb je temeljna. Je pot, ki omogoča, da se z drugo osebo povežemo na globlji ravni. Je vzajemna izmenjava našega dela.. Ko sem bila otrok, je moja družina skrbela zame in v marsičem je še vedno tako, čeprav sem zdaj jaz v vlogi ,skrbnice'. Ne glede na to, ali si to priznamo ali ne, na neki način vsi potrebujemo podporo.«
Danica I. J. Knežević
Danica I. J. Knežević, Biti doma – rentgenska edicija, fotografska serija, 2023

Danica I. J. Knežević (1986)

je umetnica, raziskovalka, predavateljica in negovalka, ki ustvarja v medijih performansa, videa, fotografije in instalacije. V svojem delu raziskuje medosebna srečanja, kvirovstvo in izmenjavo skrbi. V njenem delu sta implicitno prisotna uporaba lastnega telesa in prenos komunikacije, ki se pogosto odvija med občinstvom in performerko. Rodila se je v Avstraliji in izhaja iz slovensko-hrvaške diaspore. Knežević je doktorirala na Univerzi v Sydneyju (The University of Sydney, Sydney College of the Arts). Živi in dela v Sydneyju v Avstraliji kot umetnica in univerzitetna predavateljica. Razstavljala je na številnih razstavah ter je prejemnica številnih nagrad in priznanj. To je njen prvi obisk v deželi njenih slovensko-hrvaških prednikov.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: