1. 6. 2024 ob 18.00, OBRAT

Rosina šola delavskih pravic za mlade: Tea Hvala »Komu je mar za umetnice?«

V soboto, 1. 6. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT - prostor umetnosti in participacije na prvi od štirih dogodkov v okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade. Skozi predavanje pisateljice in umetnostne kritičarke Tee Hvala ter voden pogovor, ki ga bo moderirala filozofinja Maja Pan, bomo poskušale odgovoriti na vprašanje »Komu je mar za umetnice?«.

Skrb je v najbolj splošnem pomenu »dejavnost, ki vključuje vse, kar delamo za vzdrževanje, nadaljevanje in obnavljanje našega 'sveta', da bi lahko vsi v njem živeli najbolje, kot je mogoče«, kot se glasi znamenita definicija Berenice Fisher in Joan C. Tronto. Ta dejavnost je bila skozi zgodovino – in je v veliki meri še danes – zaradi družbene neenakosti potisnjena v roke žensk in zasebno sfero, zato feminizem, ki se zavzema za defeminizacijo in deprivatizacijo skrbstvenega dela, predlaga novo etiko skrbi. Kakšna je ta etika in kako – če sploh – se udejanja v 'svetu umetnosti' danes, ko se zdi, da zlasti njegove institucije za umetnine poskrbijo veliko bolje kot za umetnice? V predavanju bo z vidika prekarne kulturne delavke, ki je obenem mati, govora o tem, kako živijo in delajo umetnice in kako bi lahko živele in delale, če bi od 'sveta' (umetnosti) zahtevale tisto, kar on zahteva od njih: nič manj kot materinsko skrb.

Predavanje in pogovor bosta potekala v angleškem jeziku.

Tea Hvala

sedi na dveh zibajočih se stolih: je samozaposlena pisateljica in umetnostna kritičarka s krajšim delovnim časom ter učiteljica slovenščine s krajšim delovnim časom. Njen najnovejši esej "Razcvet ali venenje?", 2024, ki ga je napisala ob razstavi "Za vaše zadovoljstvo" v Moderni galeriji v Ljubljani, je obravnavala vlogo slovenskih javnih umetnostnih institucij pri spodbujanju (ne)enakosti med umetniki_cami. Je soavtorica razstave v javnem prostoru "Reproduktivne pravice: o zdravju, spolnosti in enakopravnosti žensk" (2024), ki sta jo organizirala Mirovni inštitut in Univerza v Ljubljani. Pozimi 2023-24 je sodelovala pri performansu "Prihodnost 14B", ki ga je pripravila Maska Ljubljana. Med letoma 2019 in 2023 je vodila program umetniškega izobraževanja in založništva Društva za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk. Živi in dela v Cerknem.

Letošnji letnik Rosine šole delavskih pravic za mlade je del projekta »Z roko v roki«, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: