25. 6. 2024 ob 21.00, Vrt OBRATA

Drugi OBRAT na StopTrik

Z našim Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Na drugem večeru animiranih filmov si ogledamo selekcijo »Bistvena raznolikost« (70 min), najboljše stop animacije 13. edicije Mednarodnega filmskega festivala StopTrik. Od neodvisnih del do studijske produkcije, od outsiderjev festivalske scene do nominirancev za Oskarja, od Irana do ZDA - predstavljamo raznolikost tehnik, pristopov in filmske filozofije stop animacije. Zavrtele se bodo najbolj zanimivi sodobni kratki filmi, narejeni v tradicionalnih tehnikah stop animacija (lutke, glina, izrez, piksilacija, manipulacija z objekti itd.), ter taki, ki kreativno združujejo stop animacijo in različne druge načine filmskega izražanja (pri čemer se uporabljajo tako različne tehnike animacije kot igranega filma) ter nekaj biserov, izbranih za netekmovalno »Panoramo«, zbirko zelo obetavnih, pogosto vznemirljivih in udarnih del.

Kuratorka: Olga Bobrowska

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 25. in 29. septembrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora (Slovenija) in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive in zgodovinske ter sodobne dosežke svetovno priznanih umetnic_kov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja ter vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije, program pa poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

1. Odrta / Skinned / Écorchée

Joachim Hérissé (Komadoli Studio)

2022, Francija, 15'

V stari stavbi, izgubljeni sredi močvirja, živita nenavadni ženski: siamski dvojčici, povezani z eno nogo. Ponoči tlačijo odrto sestro grozljive nočne more, kjer njeno telo prekriva sestrino meso ... Animacija je prejemnica Velike nagrade občinstva v Mariboru in Lodzu, katerogija stop animacija.

 

2. Vzorec / The Pattern

Dora Pejić Bach (Academy of Fine Arts and Design in Ljubljana)

2023, Slovenija, 2'44''

Mama pujsa stopi na trebuh svojega pujska in odpre rano. Babi Vera, ki je šivilja, ga zato vzame k sebi. Pozorno zašije njegove rane in mu na koži ustvari čudovite vzorce starih slovanskih prtičkov.

 

3. Spomni se, kako sem jahala belega konja / Remember How I Used To Ride A White Horse / Sjeti Se Kako Sam Jahala Bijelog Konja

Ivana Bošnjak Volda, Thomas Johnson Volda (Kreativni Sindikat)

2022, Hrvaška, 9'57''

Čas neprestano teče, zavest pa se lahko ujame v zanko apatije. Pri izhodu iz te stagnacije lahko odkrijemo pravo lepoto obstoja.

 

4. Post-proto

Aneta Siurnicka (UAP Poznań)

2021, Poljska, 2'45''

Vizualizacija iskanja prvinske narave znotraj samega sebe in ideja vračanja h koreninam. Lik skozi ples preide v drugo dimenzijo in spremeni obliko.

 

5. Balkonska kakofonija / Balcony Cacophony

Quentin Haberham (Family Affair Films)

2022, Nizozemska, 5'

Bogata ženska s strastjo do obrezovanja rastlin se mora iz svoje vile z bujnimi vrtovi preseliti v majhno občinsko stanovanje. Težko se sprijazni z novim sosedom in njegovimi nenavadnimi hobiji.

 

6. Življenje z rožo / Life with a Flower

Eli Turner

2023, ZDA, 3'10''

Moški se s preprostim dejanjem poveže z naravo.

 

7. Posrkane / Soaked In / 泡 (Pao) 

Shiyu Tang (East China Normal University)

2022, Kitajska, 4'46''

Obstajala sem v vlažnem in toplem kraju. Navzven olepšana »izbira spola« poteka v dveh prostorih, kjer se srečata zadovoljstvo in obup.

 

8. Pripravnice / Interns / Becarias 

Marina Donderis, Núria Poveda, Marina Cortón (Pangur Animation)

2022, Španija, 7'

Tri mlade prijateljice se spopadajo z vsakomesečnim plačevanjem najemnine za svojo skupno stanovanje.

 

9. Prodajalna stopinj / Foot Print Shop

Gina Kamentsky

2022, ZDA, 3'47''

»Če si po horoskopu riba, imaš velika stopala in velike roke!« Filmarka in njena mama govorita o stopalih. No, v glavnem govori mama.

 

10. Naša uniforma / Our Uniform

Yegane Moghaddam (Jalil Moghaddam)

2023, Iran, 7'

Iransko dekle na gubah in tkaninah svoje stare uniforme razgrne šolske spomine. Animacija je prejemnica Velike nagrade mariborskega občinstva in odčinstva v Lodzu kategorija Borderlands, in posebno omembo mariborske študentske žirije. Animacija je bila leta 2023 nominirana za Oskarja.

 

11. Obleka za finale / Her Dress for the Final / Haljina za finale

Martina Meštrović (Kreativni Sindikat)

2023, Hrvaška, 8'45''

Nekega dne si je moja babi poročno obleko pobarvala na črno. V njej je želela biti pokopana. Animacija je prejela nagrado mariborske študentske žirije.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: