23. 6. 2024 ob 21.00, Vrt OBRATA

Prvi OBRAT na StopTrik

Z našim Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Na prvem večeru animiranih filmov si ogledamo prvi del selekcije poljske šole animiranega filma »Moško oko, žensko srce« (62 min). Gre za eno bolj pomembnih kategorij v zgodovini svetovnega art-house filma. Skozi izbor kuratorji mednarodnega filmskega festivala Etiuda&Anima sodobno sceno in njeno zgodovinsko linijo prikazujejo osredotočeni na spol. Zastavljen program poskuša uravnotežiti esencializacijo in dekonstrukcijo pojmov moškega in ženskega animiranega filma. Prvi del selekcije oriše dosežke moških mojstrov kompozicije podobe in filmskega humorja avtorjev kot so Julian Antonisz, Zbigniew Rybczyński ali Tomek Ducki. Drugi del selekcije, ki izpostavlja sijaj ženskih umetnic kot so Marta Pajek, Ewa Borysewicz, Paulina Ziółkowska in druge, bo na sporedu tekom 14. edicije festivala StopTrik v Mariboru.

Kuratorka: Katarzyna Surmacz

 

Projekcija je organizirana v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom Etiuda&Anima
Fundacja Promocji Kultury Artystycznej, Filmowej i Audiowizualnej Etiuda&Anima (International Film Festival Etiuda&Anima)
www.etiudaandanima.pl, www.fundacja.etiudaandanima.pl

 

Projekcijo sofinancirata Ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino Republike Poljske iz Sklada za spodbujanje kulture in Poljski filmski inštitut.

1. Rdeča in črna / Red and Black / Czerwone i czarne

Witold Giersz (Studio Miniatur Filmowych)

1963, Poljska, 6’30’’

 

Podobno kot v filmu Mali vestern (1960) Giersz uporablja tehniko slikanja figur neposredno na celuloidne trakove brez uokvirjanja slik. Boj med bikom in bikoborcem postane izhodišče za duhovito in lahkotno animirano igro.

scenarij: Witold Giersz, Tadeusz Kowalski, Andrzej Lach, fotografija: Jan Tkaczyk, glasba: Waldemar Kazanecki

 

Witold Giersz, rojen leta 1927, scenarist in režiser animiranih filmov. Je eden najpomembnejših umetnikov poljske šole animiranega filma. Ko je dosegel uspeh na področju animacije, se je odločil za študij filmske režije na filmski šoli v Lodžu. Je priznan in nagrajen umetnik, ki zastopa slog animiranega slikarstva, narejenega neposredno na celuloidni t

2. Kako deluje jazbečar / How a Sausage Dog Works / Jak działa jamniczek

Julian Józef Antonisz (Studio Miniatur Filmowych)

1971, Poljska, 8’

 

Zabavno poglavje o tem, kako je narejen in kako deluje jazbečar, ki potrjuje premoč živih bitij nad najzahtevnejšimi mehanizmi.

scenarij: Julian Józef Antonisz, fototografija: Jan Tkaczyk, glasba: Jan Tkaczyk

 

Julian Antonisz (Julian Józef Antoniszczak), rojen leta 1941, umrl leta 1987. Končal je visokošolski študij na Fakulteti za slikarstvo in grafiko Akademije za likovno umetnost v Krakovu; študiral je tudi fiziko na Jagelonski univerzi. Leta 1968 je bil soustanovitelj krakovske podružnice Studia Miniatur Filmowych. Poljski vizualni umetnik, scenarist in ustvarjalec eksperimentalnih animiranih filmov, skladatelj in izumitelj.

03. Tango

Zbigniew Rybczyński (Studio Małych Form Filmowych Se-Ma-For)

1980, Poljska, 8’

Ljudje izmenično vstopajo v majhno sobo. Najprej eden za drugim, nato pa se zaporedja ritmičnih gibov začnejo ciklično prepletati in prekrivati, vendar se liki med seboj ne motijo. Gre za natančno kompresijo časa na omejenem prostoru. Tango je prejel prvega oskarja v zgodovini poljskega filma.

glasba: Janusz Hajdun

 

Zbigniew Rybczyński, rojen leta 1949, je diplomiral na filmski šoli v Lodžu. Je snemalec, scenarist ter režiser animiranih in eksperimentalnih filmov. Poljsko je zapustil po prejemu oskarja za film Tango. Odšel je v ZDA, kjer so ga označili za "papeža video umetnosti".

4. Smrt za 5 / A - Grade Death / Śmierć na 5

Mariusz Wilczyński

2002, Poljska 2002, 3’ 40’’

 

Animacija naj bi bila del 30-minutnega filma, ki ga je Wilczyński načrtoval skupaj z Grzegorzem Ciechowskim, vodjo skupine Republika, ki je umrl decembra 2001. Nenadna smrt glasbenika je na žalost prekinila delo. Wilczyński je marca 2002 dokončal Smrt za 5 in dodal nov konec.

Mariusz Wilczyński, rojen leta 1964 - samouk na področju filma, diplomiral je na Akademiji likovne umetnosti v Lodžu. Je slikar, scenograf, performer, pedagog na filmski šoli v Lodžu ter avtor umetniške in aplikativne animacije. Svoje filme običajno ustvarja sam z značilno, nerealno pripovedjo, ki temelji na sanjski logiki in konotacijah. Znan je kot avtor animacijske scenografije poljskega televizijskega kanala TVP Kultura. Z večimi nagradami je postal ena bolj prepoznavnih "osebnosti" sodobne poljske animacije. Imel je samostojno razstavo v muzeju MOMA v New Yorku.

05. Ichthys

Marek Skrobecki (Se-Ma-For, Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych)

2005, Poljska, 15’

 

Lutkovna animacija, nadgrajena s 3D-CGI. Ichthys je metaforična prispodoba o človeških sanjah, pričakovanjih in vztrajnosti. Mladenič pride v restavracijo v stavbi, ki spominja na svetišče. Natakar z kerubnim obrazom sprejme naročilo in odide. Stranka potrpežljivo čaka.

scenarij: Antoni Bańkowski, fotografija: Antonij Bańkowski Mikołaj Jaroszewicz, glasba: Wojciech Lemański

 

Marek Skrobecki, rojen leta 1951, je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in filmski šoli v Lodžu. Je scenarist in režiser animiranih filmov, predvsem lutkovnih. Je nagrajenec številnih mednarodnih festivalov. Sodeluje z mnogimi drugimi umetniki, kot na primer s Suzie Templeton pri filmu Peter in volk, ki je prejel Oskarja.

6. Chick / Laska

Michał Socha, Platige Image

2008, Poljska, 5’

 

Nesmiselna zgodba o neki očarljivi femme fatale, ki se razvija v ritmih jazzovske skupine Meritum. Ženska se pripravlja na odhod - oprha se, naliči in obleče. Nazadnje v nočnem klubu sreča moškega. Film je prejel nagrado nafestivalu Annecy leta 2009.

glasba: Meritu

 

Michał Socha, rojen leta 1981 - režiser, animator in digitalni umetnik. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Varšavi. Njegovi kratki animirani filmi so bili prikazani na festivalih po vsem svetu, film Chick (2008) pa je prejel nagrade na različnih mednarodnih filmskih festivalih, med drugim na festivalih Annecy IAFF, Ottawa IAFF, Krakovski filmski festival in številnih drugih. Ustvaril je tudi enega od zanimivih memov na serijo Simpsonovi. Leta 2014 je Michał sodeloval kot režiser enega segmenta in ustvaril kratko animacijo On Freedom v celovečernem filmu "Kahlil Gibran's The Prophet". Trenutno se posveča tako ustvarjanju kratkih filmov kot tudi režiji oglasov in naročenih del.

7. Kopeli / Baths / Łaźnia

Tomek Ducki

Studio Miniatur filmowych, Peek and Boo

2013, Poljska, 4’

 

Dva starejša plavalca se srečata v kopališču na obrednem kopanju. Tokrat se zaradi izjemne svetlobe potopita globlje kot običajno. Animirani premislek o času in mejah resničnega.

fotografija: Katarzyna Zolich, glasba: Jean Marc-Petsas

 

Tomek Ducki, rojen leta 1982 v Budimpešti - poljski avtor animiranih filmov in videospotov, grafični oblikovalec in oblikovalec plakatov. Študiral je animacijo na MOME v Budimpešti, na NFTS v Londonu in oblikovanje ter animacijo na ASP v Krakovu (program izmenjave), grafično oblikovanje na ESAG v Parizu (ERAMUS). S filmi Eletvonal/Life Line (2007), ŁaźniaBaths (2013), Paradise Awaits (2014), Plantarium (2020) je dosegel mnoge uspehe na različnih festivalih.

08. Lov / The Hunt / Łowy

Mateusz Jarmulski (Animoon)

2018, Poljska, 8’

 

Severovzhodna poljska vas, obdana z gozdovi in jezeri, v njej je le nekaj hiš, nekaj kmečkih gospodinjstev in majhna baročna cerkev. Enajstletnega dečka navdušujejo knjige o Divjem zahodu in hrepeni po pustolovščinah in doživetjih.

glasba: Karolina Rec

 

Mateusz Jarmulski, rojen leta 1983, režiser in scenarist animiranih filmov ter animator. Diplomiral je na filmski šoli v Lodžu, kjer je študiral animacijo. Delal je v studiu Se-ma-for, kjer je bil odgovoren za VFX pri filmu Peter in volk (oskar 2008).Bil je del ekipe, ki je ustvarila multimedijske projekcije za muzej zgodovine poljskih Judov POLIN.Njegovi filmi so bili predvajani na televiziji ter prikazani in nagrajeni na festivalih, med drugim v Stuttgartu, Seulu, Begradu in Hirošimi. Trenutno poučuje animacijo na angleško govoreči fakulteti za nove medijske umetnosti na Poljsko-japonski akademiji za informacijsko tehnologijo. Predšolska serija "Hug me", ki jo je režiral, je bila odmevna in predvajana na televiziji ter festivalih. "The Hunt" je njegov najnovejši avtorski kratki film. 

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 25. in 29. septembrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora (Slovenija) in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive in zgodovinske ter sodobne dosežke svetovno priznanih umetnic_kov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja ter vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije, program pa poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: