13. 5. - 16. 6. 2024, Maribor

SobaZaGosteMaribor: Konstruiranje oskrbe

Med 13. majem in 16. junijem 2024 bo v okviru rezidenčne platforme SobaZaGosteMaribor, potekala raziskovalna umetniška rezidenca Constructing Care / Konstruiranje oskrbe.  V Mariboru bo istočasno gostovalo pet mednarodnih umetnic in raziskovalk, in sicer: Eszter Kállay (Madžarska), Daria Khrystych (Ukrajina), Martyna Miller (Poljska), Vitória Monteiro (Brazilija–Avstrija) in Teri Szűcs (Madžarska). Vse ustvarjalke delujejo v različnih umetniških disciplinah in okoljih, tisto, kar jih povezuje, in kar je tudi glavni poudarek projekta Konstruiranje oskrbe pa je prav raziskovanje povezav med skrbstvenim delom in umetnostjo.

Skozi program projekta Konstruiranje oskrbe si bomo prizadevale preko umetnosti in kritične teorije na različne načine raziskati aktualna vprašanja vezna na pojem skrbstva. Cilj rezidence ni spodbujanje ustvarjanja novih, individualnih del, temveč skupno razmišljanje in načrtovanje sodelovanja za prihodnost. Obravnavale bomo vprašanja globalne krize skrbstva iz lokalne perspektive: od osebnih in medosebnih izkušenj s skrbstvom do političnih razsežnosti krize skrbstva kot so pomanjkanje ustrezne podpore držav, povezava med zaposlenimi v skrbstvenem delu in migracijami, feminizirano delo na področju skrbstva ter spolni vidiki nevidnega, neplačanega dela v skrbstvu. Rezidentke vabimo, da poskusijo odpreti trajnejši razmislek o tem, kako lahko ustvarjalne intervencije, na umetnosti temelječe raziskave in skupnostne umetniške prakse vplivajo na lokalne skupnosti in širšo družbo.

V obdobju trajanja projekta Konstruiranje oskrbe pripravljamo pester program, ki bo v veliki meri odprt za širšo javnost. Vabljeni govorci_ke in gostje_i bodo kustosi_nje, umetniki_ce in teoretiki_čarke, družboslovci_ke, aktivistke_i, socialne_i delavke_ci in predstavniki_ce sindikatov, tako iz mariborskega kot širše slovenskega prostora.

Napovedujemo tudi odprtje razstave avstralske umetnice Danice Knežević, ki bo 6. 6. 2024. Razstava Ritmi skrbi bo s fotografijami in performativnimi videi posredovala kompleksne izkušnje skrbstvenega dela in delila intimno, a politično angažirano znanje o položaju oskrbovalke_ca.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: