16. 4. 2024 ob 17.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor: Spoznaj rezidentko Danijelo Zajc

V torek, 16. 4. 2024, te ob 17.00 vabimo v OBRAT, prostor umetnosti in participacije na predstavitev umetnice gledališke rezidence SobaZaGosteMaribor, Danijele Zajc. Z umetnico se bo pogovarjal Jan Podbrežnik, predstavitev pa se bo neposredno prenašala na Radiu MARŠ.

Tudi v letu 2024 Pekarna Magdalenske mreže Maribor in Društvo ZIZ v sklopu programa SobaZaGosteMaribor organiziramo umetniško rezidenco za ustvarjalke_ce na področju uprizoritvenih umetnosti. Prva rezidentka sezone je Danijela Zajc, ki bo na dvo-tedenski rezidenci (14.–28. 4. 2024) razvijala projekt Suspenz.

Projekt Suspenz

DANIJELA ZAJC (1985)

univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja, producentka in tehničarka. Znanje o sodobnem plesu, performansu, sodobnem cirkusu, uličnem gledališču in gledališču zatiranih že deset let intenzivno pridobiva na različnih delavnicah doma in v tujini. Od leta 2012 se intenzivneje ukvarja z plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi. Danijela nastopa samostojno in s kolektivi Fourklour – Zavod Vitkar, Feminalz - Zavod Emanat, FEM TV – KUD Mreža, Moja prav(lj)ice – KUD Transformator, Cirkusarna NaokRog, Društvo Mismo Nismo in Društvo Matafir. Je izvajalka, producentka in (so)avtorica številnih performansev, kabarejev, predstav, kjer njeno znanje iz področja sodobnega cirkusa prihaja do izraza.

je decentraliziran cikel performansov na avtoričini osnovni disciplini – zračna akrobacija – zasnovanih po načelih "site specific", "live art" in "flash mob" performansov. Predstavlja igro moči, kjer se soočajo akterji, ki jim je pomemben zgolj denar, in tisti, ki se zavzemajo za ekološka, kulturna in človeška vprašanja. Namen produkcijskih enot je podpreti obstoječa aktivistična gibanja oziroma se povezovati z različnimi kolektivi in znotraj lokalnega okolja ustvariti podporno okolje in večjo vidnost lokalnih pobud. Hkrati pa razširiti lokalno problematiko na izviren, kreativen in umetniški način. Namen projekta je osvetliti aktualne družbene težave na specifičnih lokacijah in podpreti obstoječa aktivistična gibanja ter povečati njihovo vidnost.

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Soorganizatorji: Društvo ZIZ, Vetrinjski dvor, Narodni dom Maribor

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: