25. 3. 2024 ob 18.00, Pekarna Magdalenske mreže

Ne NATO-mir nam dajte!

V ponedeljek, 25. 3. 2024, te ob 18.00 v sodelovanju s Klasom, ekosocialistično iniciativo vabimo v prostore Pekarne Magdalenske mreže na predavanje z razpravo Ne NATO-mir nam dajte! Gost bo sociolog Rastko Močnik, s katerim bomo skušale_i predstaviti zgodovinsko vlogo zveze Nato, njen pomen za obstoječi kolektivni imperializem pod vodstvom ZDA in možnosti odpora proti rastočemu vojnemu hujskaštvu, ki predstavlja neposredno grožnjo tako delovnim ljudem kot okolju.

Konec marca bo minilo 20 let od vstopa Slovenije v zvezo Nato. Na predhodnem referendumu je njen vstop potrdilo 66% volivcev. Pred nekaj dnevi je bila objavljena Natova javnomnenjska raziskava, po kateri bi za obstanek Slovenije v zvezi glasovalo 52%. Padec podpore ni slučajen. Nato od svojih članic zahteva povečevanje izdatkov za nakup orožja. Slovenija namerava za obrambo v tem letu porabiti več kot milijardo evrov. Na evropski ravni je ponovno oboroževanje postalo politična prioriteta, skupni izdatki članic Nata za oboroževanje pa so v letu 2023 presegali 1150 milijard evrov.

Proračun slovenskega Ministrstva za obrambo za leto 2024 znaša 1,018 milijarde evrov, pri čemer je več kot 75 % sredstev namenjenih Slovenski vojski. Vrtoglavi zneski za nakupe orožja so v drastičnem razkoraku z dejstvom, da več kot 60% prebivalk in prebivalcev Slovenije ne doseže povprečne plače ali da bo za gradnjo novih javnih stanovanj v obdobju med 2023 in 2025 iz državnega proračuna v celoti namenjenih zgolj 76 milijonov evrov.

NATO je napadalni vojaški pakt. Samo v zadnjih treh desetletjih so njegove sile oziroma vojske njegovih vodilnih članic napadle ZR Jugoslavijo, Afganistan, Irak, Somalijo, Sirijo in Libijo. Oborožitvena gonja, vojno hujskaštvo, okoljska katastrofa, vojna v Ukrajini, genocid v Palestini, ki ga izraelske okupacijske sile izvajajo ob aktivni podpori članic NATA, so posledice delovanja kapitalizma, ki ga žene neskončni profitni motiv na račun družbenih potreb. Imperializem, ki je kapitalizem v svetovnem merilu, uničuje planet in življenja milijard delovnih ljudi po svetu.

Organizator: Klas, ekosocialistična iniciativa

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: