26. 2. 2024 - 10. 3. 2024, različne lokacije

Umetniki za umetniško izobraževanje

Hrvaško društvo likovnih umetnikov v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in Zavodom MARS v okviru projekta Umetniki za umetniško izobraževanje v Mariboru že tretjo leto zapored organizira 10-dnevno umetniško izobraževanje za hrvaške dijake_inje. V letošnjem letu nas bo obiskalo 19 dijakov_inj dveh srednjih šol za oblikovanje iz Splita in Rijeke. Med 26. 2. in 10. 3. 2024 bodo dijaki_nje skupaj z mentoricami raziskovale_i področja stop animacije, družbeno angažiranega kolaža, animacije in intermedijske umetnosti, spoznavale_i pa tudi lokalne galerije in druge umetniške produkcije. Ob zaključku izobraževalnega procesa bodo mentorice in dijaki_nje pripravili_e zaključno predstavitev umetniških procesov in izdelkov v Vetrinjskem dvoru.

SODELUJOČE MENTORICE:

Metka Zupanič

je leta 2002 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, in leta 2005 zaključila podiplomski (magistrski) študij novomedijske umetnosti. Leta 2017 je magistrirala iz umetnostne terapije.

Deluje samostojno in v skupini KOLEKTIVA (z Ladom Cerarjem in Vesno Bukovec). Po njenem razumevanju je umetniški proces oblika posredovanja, izmenjave in sodelovanja. Dela z različnimi mediji, pri čemer obravnava teme, kot so dokumenti, telo in komunikacija. Prizadeva si, da bi javno mesto približala ljudem, da bi postalo del njihovega zasebnega okolja. V zadnjih letih je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter rezidencah; v Gradcu, na Dunaju (KulturKontakt), v Ljubljani, Slovenj Gradcu, Nottinghamu, Torontu, Berlinu ...

Razstave kot: Teritoriji, identitete, mreže, slovenska umetnost 1995-2005, Moderna galerija, Ljubljana; Posebno mesto v mestu, galerija ŠKUC, Ljubljana; '11 Bienale mladih umetnikov Evrope in sredozemskih držav' Atene, Grčija; Narratives, -35+65 Two generations, Kunsthaus Graz, Avstrija; Trienale slovenske sodobne umetnosti, U3, Moderna galerija, Ljubljana; Galerija A+A, Benetke ...

Leta 2007 je prejela štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Od leta 2009 je (skupaj z Vesno Bukovec) kurirala več video razstav in festival Video in Progress v sodelovanju z galerijo Photon.

Lene Lekše

je leta 2018 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo. V času študija se je eno leto v okviru izmenjave šolala na Nizozemskem, na Akademiji Minerva v Groningenu. V okviru društva SLON od leta 2014 vodi delavnice animiranega filma za otroke. Od leta 2018 skupaj z Laro Reichmann, Mihaelom Novakom, Nino Goropečnik in Mašo Knapič v okviru projekta Galerija 7:069, organizira študentske razstave po Sloveniji. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah: I hope it rains v galeriji Vent space v Tallinu, Sočasje, Dolgočasje in izvenčasje v galeriji Škuc, U3-Ne živo ne mrtvo v Moderni galeriji, Premiera 2018 v Centru sodobnih umetnosti Celje, Ekspedicija Atlantida v galeriji Simulaker, Sokolovo oko v ljubljanski DobriVagi ter Strategije požvižgavanja v galeriji Alkatraz. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Hana Repše

je diplomirala na PEF UM ter zaključila podiplomski študij na ALUO v UL. Od leta 2002 sodeluje, organizira in izvaja različne projekte: Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Animateka), Kino Vrtiček (CID Ptuj), Premakni! delavnica animiranega filma, platforma ENIMATION (Društvo za razvoj filmske kulture). Je sourednica in soavtorica knjige Animirani film v izobraževanju in priročnika Animirajmo!. Izobraževanja za učitelje je izvajala na Zavodu RS za šolstvo v Ljubljani in Centru RS za poklicno izobraževanje. Oktobra 2013 je dobila delovno štipendijo “Educator in residence” organizacije KulturKontakt Avstrija. Delavnice animiranega filma je izvajala tudi na Tajvanu, v Walesu, v Srbiji, na Hrvaškem. Je soavtorica videospota MI2 – Proklete vijolice (2017), avtorica animacije lutkovne predstave Moj Lajf (2018) in avtorica stripovske animacije gledališke stand up predstave Reformatorji (2021). Z delavnicami animiranega filma se ukvarja od leta 2005 in v tem času je mentorirala več kot 250 filmov otrok in mladih.

Irena Pamič

(vodja umetniškega in pedagoškega programa, programska vodja projekta Odprti atelje in projekta Marsov vizualni laboratorij, mentorica na delavnicah), samozaposlena v kulturi, pedagoginja, profesorica likovne pedagogike, diplomirala na Univerzi v Mariboru na Pedagoški fakulteti, na oddelku za likovno umetnost pri mentorju dr. Janezu Balažicu, z diplomskim delom Lastna podoba in njena recepcija. Izkušnje je nabirala kot študentka, prostovoljka in zaposlena v Umetnosti galeriji Maribor, na oddelku za pedagoško dejavnost. Izvajala je vodstva in vodstva z ustvarjalnicami za predšolske, osnovnošolske in srednješolske skupine ter bila izvajalka sobotnega programa za otroke pod imenom »Mladi prijatelji UGM« (za otroke od 4. let do 11. leta). Prav tako je sodelovala pri restavratorskih posegih na stenskih in stropnih poslikavah v Črnomlju, pod vodstvom Restavratorskega ateljeja Bogovčič. Leta 2016 in 2017 je bila zaposlena v KID KIBLA, na oddelku neformalnega izobraževanja kot koordinatorka, organizatorka in izvajalka. Na festivalu MFRU KIBLIX 2015 in KIBLIX MFRU 2016 ter KIBLIX 2017 je bila predstavnica, organizatorka in koordinatorka umetniškega izobraževalnega programa. Leta 2017 je prejela nagrado za izobraževalne dosežke, Beli Aphroid, z delavnico Biokugla, ki jo podeljuje Kulturno izobraževalno društvo KIBLA za umetniške in izobraževalne dosežke. Sedaj deluje kot samostojna podjetnica na področju neformalnega umetniškega izobraževanja. Od leta 2019 je vodja projekta Marsov vizualni laboratorij in na Zavodu MARS Maribor deluje skozi s funkcijo vodje umetniškega in pedagoške programa. Deluje kot samozaposlena v kulturi na področju neformalnega umetniškega izobraževanja. Področje zanimanja: muzejska in galerijska pedagogika ter področje neformalnega izobraževanja na področju likovne, vizualne in sodobne umetnosti.

Zahvaljujemo se Bukvarni Ciproš za donacijo knjig.

Projekt Umetniki za umetniško izobraževanje je sofinanciran iz programa Erasmus+ in Urada RS za mladino.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: