13. 3. 2024 ob 16.00, OBRAT

Delavnica: Nemi lik s karakterjem

V sredo, 13. 3. 2024, med 16.00 in 19.00 vabimo likovne pedagoge_inje in učitelje_ice v OBRAT na delavnico o možnostih stripa kot didaktičnega orodja. Delavnica je bila zaradi bolezni izvajalca prestavljena za en mesec.

Ob razstavi Davida Krančana Deveta briga Stripburger v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS pripravlja delavnico za likovne pedagoge_inje in učitelje_ice. Na delavnici bo mentor David Krančan udeležence podrobneje seznanil z možnostmi stripa kot didaktičnega orodja, ki lahko igra pomembno vlogo pri pedagoškem procesu. Poudarek pa bo na oblikovanju stripovskih likov in ustvarjanju stripa brez besed.

Ob stripu pogosto govorimo o vzajemnem učinkovanju besed in podob – seveda pa obstajajo tudi stripi, ki ne uporabljajo besed. Razpon teh t. i. nemih stripov je karseda širok: od kratkih, humorističnih stripov do presunljivih in kompleksnih stripovskih romanov. Po uvodnem predavanju o posebnostih pripovedovanja v slikah in o stripovskih elementih sledi snovanje lastnih stripovskih pripovedi, ki jih bodo udeleženci izdelali v parih ali posamično.

Udeleženci se bodo tako podrobneje spoznali s posebnostmi in drugimi značilnostmi nemega stripa ter vlogo bralca pri ustvarjanju zgodbe, ki jo je treba skrbno razviti, da dosežemo njeno optimalno razumljivost in hkrati dinamičnost. Sodelujoči se bodo seznanili tudi z omejitvami nemih stripov, s problematiko časovnosti in oblikovanja prepričljivih likov.

Spopadli se bodo tudi z vprašanjem vizualnega jezika in njegovih specifik v odnosu do pisne komunikacije.

Foto: Janez Klenovšek

Dodatne informacije in prijave: info@pekarnamm.org

Soprodukcija: Stripburger/FORUM Ljubljana, Pekarna Magdalenske mreže

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: