vsak delavnik do 22. 3. 2024 med 13.00 - 18.00, OBRAT

David Krančan: Deveta briga, samostojna stripovska razstava

V četrtek, 1. 2. 2024, te ob 18.00 vabimo v OBRAT - prostor umetnosti in participacije na otvoritev samostojne stripovske razstave "Deveta briga", slovenskega striparja in ilustratorja Davida Krančana.

Razstava bo na ogled vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.0018.00 do 22.22. 3.3. 2024.2024.

Pregledna razstava prinaša izbor stripovskih del, ki jih je Krančan ustvaril v zadnjem desetletju. Obeta se nazoren in večplasten uvid v avtorjevo delo, pri čemer do izraza ne prihaja le Krančanova nadarjenost za ustvarjanje pomenljivih zgodb, temveč tudi njegova vešča izraba heterogenih stilskih izrazov, ki jih vsakokrat prilagaja različnim ciljnim skupinam oziroma sami funkciji stripa. Glavnina postavitve je namenjena dvema nagrajenima stripoma, izdanima pri Stripburgerju: to sta Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Videti bo moč tudi nekaj raziskovalnih kratkih stripov, ki se posvečajo stripu kot takemu (teorija stripa), kot tudi dela, ki jih je Krančan ustvaril za različne didaktične in promocijske namene. Predstavljen bo tudi najnovejši Krančanov strip za otroke z naslovom Mala Mara, ki ga je ustvaril skupaj s tekstopiscem Jurijem Bobičem (založba ZTT EST, 2023) in ki prinaša serijo zgodb iz vsakdanjika otrok. Pregled bogati serija pripravljalnih in študijskih risb, kot tudi vrsta ilustracij in grafik, pogosto vezanih na posamične stripovske izdaje oziroma druge samostojne projekte. Razstava bo tako v grobem razdeljena na stripe za otroke in stripe za odrasle; vsak segment bo kot zaključena celota postavljen v svojem prostoru, pri čemer bo avtor z dodatnimi poslikavami razstavišče preobrazil v vznemirljivo scensko kuliso svojih stripovskih zgodb.

DAVID KRANČAN (1984, Ljubljana)

je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na ALUO v Ljubljani. Krančan je dolgoletni član uredništva revije Stripburger. Po enoletnem študijskem izpopolnjevanju v Pragi se je leta 2009 vrnil v Slovenijo. Od leta 2011 ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. Razstavlja v pomembnejših slovenskih in nekaterih evropskih galerijah. Krančan je tako v teoriji kot v praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Že več kot dve desetletji je kot mentor in predavatelj dejaven tudi na področju izobraževanja o stripu. Za ilustracije v Dnevnikovem Objektivu je na 13. bienalu ilustracije leta 2019 prejel plaketo Hinka Smrekarja. Njegov stripovski album Pijani zajec je leta 2015 prejel nagrado za najlepšo slovensko knjigo in bil izbran za najboljši strip po izboru poslušalcev oddaje Stripofilija na Radiu Študent.

Za obisk razstave s šolsko skupino pišite na: info@pekarnamm.org

Vizualni material za novinarje: www.stripburger.org/press

Soprodukcija: Stripburger/FORUM Ljubljana, Pekarna Magdalenske mreže

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: