vsak delavnik do 26. 1. 2023 med 13.00 in 18.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor »Hiša:med otokom in arhivom«

V petek, 22. 12. 2023 te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na otvoritev skupinske razstave »Hiša: med otokom in arhivom«, nove produkcije rezidenčnih umetnikov programa SobaZaGosteMaribor Lene Lekše, DNLM in Lucije Klauž.

Razstavo so kurirali Miha Vipotnik, Kaja Kraner in Lucija Smodiš.

Razstava bo na ogled vsak delavnik med 13.0013.00 in 18.0018.00 do 26.26. 1.1. 2024.2024.

»Hiša: med otokom in arhivom« je drugi in zaključni del projekta izmenjave med libanonskimi in slovenskimi umetniki mlajše generacije. Prvi del projekta je bil realiziran v obliki rezidenčnega bivanja in razstave »Razdejanih obratov, pokončna soba« libanonskih umetnikov Charbela A. Darhama, Tonyja Keyrouza in Joy Sfeir avgusta letos. Projekt kot celota je nadaljevanje sodelovanja Pekarne Magdalenske mreže, Univerze USEK iz Libanona ter profesorja in umetnika Mihe Vipotnika, ki kontinuirano poteka od leta 2017.

Drugi in zaključni del projekta »Hiša: med otokom in arhivom« nadaljuje z razmislekom o poetiki prostora, doživljanju prostora ter razmerju med intimnim in javnim prostorom, ki je bil raziskovalno izhodišče tako za dela libanonskih kot slovenskih umetnikov. Dela libanonskih umetnikov, ki so bila v OBRAT že razstavljena med avgustom in septembrom letos, bodo na tokratni razstavi predstavljena kot miniature in arhivska dokumentacija, ki bo poskušala poustvariti njihove doživljajske vidike, hkrati pa tvoriti relacije z razmisleki o prostoru umetnikov Lene Lekše, DNLM in Lucije Klauž. Delo Lene Lekše črpa iz dokumentacije lokalne dediščine poetike podzemnega prostora oz. jame, DNLM – za katerega delo je značilen fokus na javnem prostoru – v projektu Potepuška prtljaga tokrat izhaja iz izkušanje intimnega prostora oz. doma s stališča nomadske subjektivitete, medtem ko Lucija Klauž pri projektu izhaja iz procesa iskanja in medijskega prevajanja, ki izkušnjo prostora umešča na nerazločljivo presečišče med fakti, arhiviranjem in fikcijo.

LENE LEKŠE

je leta 2018 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo. Med študijem je bila eno leto na izmenjavi na Nizozemskem, na akademiji Minerva v Groningenu. Prejela je dve nagradi Akademije za likovno umetnost in je štipendistka MOL. Od leta 2014 v okviru združenja SLON vodi delavnice animiranega filma za otroke. Od leta 2018 skupaj z Laro Reichmann, Mihaelom Novakom, Nino Goropečnik in Mašo Knapič v okviru projekta Galerija 7:069 organizira študentske razstave po Sloveniji.

LUCIJA KLAUŽ

trenutno zaključuje študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani na področju videa in novih medijev. Sodelovala je tudi v programu izmenjave Young masters, ki poteka v Tuniziji v okviru festivala svetlobe Interfeerence. Dela kot novinarka na radiu Študent, kjer pokriva področje umetnosti in literature. Sodeluje tudi z organizacijo Film Factory, ki se osredotoča na filmsko pismenost in izobraževanje mladih ter njihovih vzgojiteljev.

DNLM (Danilo Milovanović)

je končal podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Študiral je tudi na Akademiji za umetnost v Pragi. Leta 2020 je za magistrsko delo z naslovom Artivizem - angažirana urbana umetnost v javnem prostoru projekta Top Parking prejel Prešernovo nagrado Akademije v Ljubljani. V letih 2018 in 2019 je bil nominiran za nagrado OHO, udeležil pa se je tudi več umetniških rezidenc v Evropi in zunaj nje.

JOY SFEIR

je multidisciplinarna umetnica, rojena v Libanonu, ki trenutno živi med Bejrutom in Brusljem. Njena umetniška praksa črpa iz poetičnega bistva prostora, ki izhaja iz njenih lastnih izkušenj z naravo, družbo, čutnim gibanjem telesa in neoprijemljivimi odtisi spomina. Leta 2018 je diplomirala na magistrskem programu Notranja arhitektura na USEK v Libanonu, kasneje pa je nadaljevala študijski program Oblikovanje za družbene inovacije v Belgiji, kjer se je poglobila v področje intervencij v javni in družbeni prostor.

CHARBEL A. DARGHAM

je bil rojen v Bwouaru v Libanonu. Študiral je filmske študije na USEK Kaslik v Libanonu, nato pa se preusmeril v študij matematike. Zaključek svoje umetniške poti namerava obeležiti s projektom, ki na kreativen način združuje oba, skozi zgodovino tesno prepletena polja.

TONY KEYROUZ

je glasbenik, snemalen in filmski ustvarjalec, rojen v Bsharriju v Libanonu. Diplomiral je na oddelku za Film in televizijo na USEK Kaslik v Libanonu, trenutno pa zaključuje magistrski študij kinematografije na Libanonski univerzi – Fakulteti uporabnih umetnosti v Libanonu.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: