12. 12. 2023 ob 19.00, dvorana Gustaf

Med dvema prehodoma

S konzorcijem Film in Maribor te v torek, 12. 12. 2023, ob 19.00 vabimo v dvorano Gustaf na ogled dokumentarnega filma Med dvema prehodoma/ بين معبرين .

Film spremlja pot Nour, palestinske študentke iz Gaze, ki se je s pomočjo štipendijo vpisala na državno univerzo Portland v Združenih državah Amerike. Da bi prišla tja, pa je morala najti način, kako potovati skozi edina vrata, ki ločujejo območje Gaze od preostalega sveta: Erez, ki je pod nadzorom Izraela, in prehod Rafa, ki je pod nadzorom Egipta. Dokumentarec prikazuje skrajne omejitve svobode gibanja, ki jih Gaza prenaša že desetletja, in človeško osvetljuje vsakdanje ljudi, ki se spopadajo s tesnobo ob čakanju in poskusih prečkanja meje.

Trajanje: 42 min

O ustvarjalcih filma:

Režiser Yassir Murtaja je bil palestinski novinar in filmski ustvarjalec iz Gaze. Izraelski ostrostrelec ga je ubil, ko je 6. aprila 2018 poročal o protestu Velikega pohoda vračanja. Številni ljudje po svetu so bili pred smrtjo priča Jasirjevi želji, ki jo je zapisal v svojem statusu na Facebooku: da si nekega dne želi, da bi Gazo in svet videl z okna letala. So-režiser Rushdi Al-Sarraj je bil Yassirjev najboljši prijatelj in partner. V Gazi je bil ubit 22. oktobra 2023, ko je izraelsko vojaško letalo odvrglo bombo, ki je padla na njegovo hišo. Yassir in Rushdi sta ustanovila in skupaj delala v medijskem produkcijskem podjetju Ain Media. Ta film prikazujemo v njun spomin.

Po filmu bo sledil pogovor bo s palestinskim novinarjem Fareedom Tamallahom, ki živi in dela v Ramalli, ki bo vodila Jerneja Breznik iz Rdeče pese.

Vstop je prost.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: