19. 10. - 22. 12. 2023

SobaZaGosteMaribor »Hiša: med otokom in arhivom«, 2. del

»Hiša: med otokom in arhivom« je dvodelni projekt, ki temelji na izmenjavi med libanonskimi in slovenskimi umetniki_icami mlajše generacije. Gre za nadaljevanje sodelovanja Pekarne Magdalenske mreže, Univerze USEK v Libanonu ter profesorja in interdisciplinarnega umetnika Mihe Vipotnika, ki kontinuirano poteka od leta 2017. V avgustu smo v Mariboru izvedli prvi del, v okviru katerega smo gostili 3 libanonske umetnike - Joy Sfeir, Tonya Keyrouza in Charbela A. Draghama. Gostje so v OBRATu pripravili razstavo »Razdejanih obratov, pokončna soba«.

Drugi del izmenjave bi moral potekati v Libanonu, a zaradi zaradi genocida, ki izvaja Izrael nad Palestino rezidenca zdaj poteka v Sloveniji. V produkcijsko rezidenco, ki teče med Mariborom, Ljubljano in Kruščami smo povabili Lene Lekše, Lucijo Klauž in Danila Milovanovića.

Vsebinsko rezidenčni projekt Hiša: med otokom in arhivom izhaja iz razmisleka o prostoru, specifično intimnem prostoru, razmerju med intimnim in javnim prostorom, predvsem pa tudi o doživljanju prostora. Kot izhodišče je bila predlagana knjiga Poetika prostora (1958) filozofa Gastona Bachelarda, ki se jo načeloma umešča na področje teorije arhitekture, četudi avtor na podlagi primerov (zlasti literarne) umetnosti, vezane na doživljanje prostora, razpre širše področje fenomenologije poetične domišljije.

Končna razstava, na kateri bodo predstavljena dela vseh vključenih v projekt, bo otvorjena 22. 12. 2023, v OBRATu, prostoru umetnosti in participacije

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: