16. 11. 2023 ob 17.00, Glavni trg Maribor

Shod za svobodno Palestino

V Palestini že mesec dni poteka nova etapa etničnega čiščenja in genocida. V njej je bilo do sedaj ubitih najmanj deset tisoč Palestink in Palestincev! Desettisoče je ranjenih, stotisoči so pregnani iz svojih domov! Izraelski okupacijski režim vsakodnevno stopnjuje svoj pritisk. Na Gazo je samo od 8. oktobra dalje padlo dvajset tisoč ton bomb!

Vendar pa se sistematično etnično čiščenje, preganjanje in množični poboji palestinskega prebivalstva niso začeli oktobra 2023, niti niso odziv na palestinski upor. So del dolgoročne strategije, ki jo Izrael izvaja že od svojega nastanka. V skladu z njo je bilo iz Palestine od takrat pregnanih že več kot pet milijonov ljudi. Tistim, ki so ostali, so odvzete vse politične pravice. Vsakodnevno so tarča brutalnega nasilja s strani naseljencev in izraelske policije ter vojske. Več kot deset tisoč je zaprtih v izraelskih zaporih, mnogi sploh ne vedo zakaj. Onemogočeno jim je vzpostavljanje delujočih javnih storitev. Zastruplja se naravno okolje v katerem živijo. Načrtno se uničuje njihove kmetijske pridelke in s tem povzroča lakota. Večjemu delu je popolnoma onemogočeno, da si najde delo, tista manjšina, ki je vključena na trg delovne sile pa je na njem brutalno izkoriščana. Vse to je realnost palestinskega vsakdana.

Izrael takšno politiko izvaja ob podpori in sodelovanju zahodnih imperialističnih sil ter njihovih organizacij, v katere je vključena tudi Slovenija. Od oblasti v Republiki Sloveniji zahtevamo da: 1.) se aktivno zavzame za takojšnjo prekinitev izraelske invazije na Gazo in zaustavitev genocida nad tamkajšnim prebivalstvom; 2.) prizna Palestino kot samostojno državo; 3.) uvede sankcije proti izraelskemu apardheidovskemu režimu.

S protestnim shodom izražamo solidarnost s Palestinkami in Palestinci. Stojimo skupaj z milijoni ljudmi, ki na trgih, ulicah in delovnih mestih po vsem svetu protestirajo za njihovo svobodo. Zavzemamo se za konec apardheida in okupacije, mir ter sodelovanje med delovnimi ljudmi sveta.

Za svobodno Palestino! Stop genocidu - konec apardheidu!

* Protestni shod se bo pričel na Glavnem trgu. Po govorih se bomo skupaj napotili po ulicah v središču mesta. Shod se bo zaključil na Glavnem trgu.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: