17. 11. 2023 ob 17.00, Pekarna Magdalenske mreže

Branje besede=branje sveta: Kolonizacija in osvobajanje Palestine

V petek, 17. 11. 2023, te med 17.00 in 20.00 vabimo na seminar Branje besede=branje sveta: Kolonizacija in osvobajanje Palestine, ki bo potekal v sklopu Centra kritične pismenosti.

Medtem ko svet z grozo spremlja izvajanje genocida v Gazi, ne moremo mimo dejstva, da Izrael ob pomoči mednarodne javnosti nad Palestinkami_ci izvaja etnično čiščenje že vse od leta 1947. Zaplenjanje zemlje, teroriziranje prebivalstva, uničevanje domov in šol, ukinjanje dovoljenj za prebivanje..., vse to so taktike, ki so jim palestinski Arabci_ke izpostavljeni že 75 let. Istega leta, ko so Združeni narodi sprejeli deklaracijo o človekovih pravicah, sta se zgodili dve izmed največjih kršitev- začetek pregona Palestincev_k in začetek apartheida v Južni Afriki.

Na seminarju se bomo s palestinskima gostoma Wafo Alburai Kanaan in Fawzijem Abder Rahimom pogovarjali o nakbi, pregonu palestinskih Arabcev leta 1948 ob ustanovitvi Izraela, o odraščanju v begunskem taborišču ter življenju pod apartheidom in okupacijo. Nato bomo prisluhnili video predavanju Ramzyja Barouda o koreninah sionistične nadvlade, vzrokih za podporo Izraelu s strani zahodnih vlad in o potencialih za osvoboditev Palestine. Zaključili bomo s pogovorom s Kristino Božič in Borisom Vasevom o problematičnem medijskem diskurzu o vojni v Gazi in okupaciji Palestine.

Fawzi Abder Rahim je Palestinec, ki je zaradi okupacije tujih sil leta 1948 zapustil Beit Jeez, domačo vas v bližini Al Ramle. Fawzija je študij elektrotehnike pripeljal v Slovenijo, kjer si je ustvaril družino in se zaposlil, a sedaj je že v pokoju. Je pesnik, ki skozi svojo poezijo izkazuje povezanost z domovino in občutke bolečine zaradi njene okupacije.

Wafaa Alburai Kanaan je mlada Palestinka, ki se je rodila in je odraščala v okupirani Gazi. Po izobrazbi je farmacevtka in se je pred dvema letoma preselila v Slovenijo.

Ramzy Baroud je ameriško-palestinski novinar, ki je doktoriral iz palestinskih študij, pisatelj, mednarodno priznani kolumnist, urednik Palestine Chronicle (od leta 1999 do danes), nekdanji odgovorni urednik londonskega časopisa Middle East Eye, nekdanji glavni urednik časopisa The Brunei Times in nekdanji namestnik odgovornega urednika spletnega portala Al Jazeera. Baroud je avtor šestih knjig in sodelavec številnih drugih; njegova zadnja knjiga, ki jo je uredil skupaj z Ilanom Pappejem, je Our Vision for Liberation: V njem je predstavljena vizija za prihodnost Palestine, ki jo je pripravila skupina angažiranih palestinskih voditeljev in intelektualcev. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, med drugim v francoščino, turščino, arabščino, korejščino in malajalam.
Kristina Božič je novinarka, po izobrazbi pravnica, ki jo zanimajo zgodbe ljudi, ki si prizadevajo za dosego pravičnejšega jutri za vse, ter ovire, ki jim stojijo na poti. Pogosto piše za neodvisni spletni medij Mešanec.

Boris Vasev je novinar spletnega portala MMC RTV Slovenija.

 

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: