14. 11. 2023 ob 17.00, Pekarna Magdalenske mreže

Predavanja iz umetnostne zgodovine: Srednjeveška umetna obrt

Romanska umetna obrt

V torek, 14. 11. 2023, te ob 17.00 vabimo v prostore Pekarne Magdalenske mreže na predavanje iz umetnostne zgodovine v tem ciklu, ko govorimo o poznoantični in zgodnjesrednjeveški umetnosti.

Otonska doba svoj vrhunec doseže okoli leta 1000, s tako imenovano otonsko renesanso. Pomembni spomeniki, ki nastajajo v tem obdobju, so vzgled za prvo veliko obdobje evropske umetnosti – romaniko. To je čas cvetočega gospodarstva, ekonomije, mirnega življenja, prenašanje tehnološkega znanja in likovnih vzorcev. Pokukali bomo v svet mojstrov zlata, dragih in poldragih kamnov, slonovine in brona.

Cikel predavanj na temo zgodovine umetnosti pripravljamo že vrsto let. Srečanja se bodo odvijala tedensko v razponu dveh mesecev. Posamezno predavanje, ki bo trajalo dve šolski uri, bo izvajal uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič. V letu 2022 smo spoznavali ikonografijo, letos pa si bomo podrobneje ogledali svet srednjeveške umetne obrti, ki je velikokrat prezrt dragulj zgodovine umetnosti, ki je velikokrat prezrt dragulj zgodovine umetnosti. Spoznavamo zlatarstvo, kamnoseštvo, livarstvo, kostorezce, tkaninine, rezbarstvo, draguljarstvo…

Vabljen_a, da se nam pridružiš!
Liège (Belgium), Saint Bartholomew's Church - Baptismal font of Renier de Huy (begin of the XIIth century).

Teme predavanj bodo razvrščene v naslednje sklope:

Poznoantična in zgodnjesrednjeveška umetna obrt; Karolinška umetna obrt; Otonska umetna obrt; Romanska umetna obrt I; Romanska umetna obrt II; Gotska umetna obrt I; Gotska umetna obrt II in Srednjeveška umetna obrt na slovenskem.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: