10. 11. 2023 ob 10.00, Dvorana Gustaf

Mednarodni dogodek: Urbano prostovoljstvo mladih

V petek, 10. 11. 2023, te med 10.00 in 14.00 vabimo v dvorano Gustaf, Kulturni center Pekarna na mednarodni dogodek v sklopu partnerstva Forward on Urban Youth Volunteering 21.

Predstavljene bodo dobre prakse urbanega prostovoljstva mladih v vključenih evropskih mestih, največji poudarek pa bo na prostovoljstvu v Mariboru. S strani Slovenske filantropije bo na dogodku podano zakonodajno okolje prostovoljstva v Sloveniji, lokalne organizacije bodo predstavile načine vključevanja mladih prostovoljcev, Mestna občina Maribor pa bo predstavila načine vzpodbujanja prostovoljstva v MOM.

Pekarna Magdalenske mreže je partner projekta Forward on Urban Youth Volunteering 21, ki ga podpira program Erasmus+ in poteka v letih 2022 in 2023. Vodilni partner projekta je Asociatia Grupul Pont iz Cluja-Napoce iz Romunije, drugi partnerji pa so še Obstinska Fondatsia iz Plovdiva iz Bolgarije, Omilos UNESCO Neon iz Thessalonikov iz Grčije. Omladinski savez udruzenja Kruševo iz Kruševa iz Severne Makedonije, OPENS- omladinska prestolnica Evropi Novi Sad iz Novega Sada iz Srbije.

V sklopu partnerstva si prizadevamo postaviti prostovoljstvo mladih v središče odpornosti mest in njihovega dolgoročnega razvoja, ki temelji na enakosti, sodelovanju in skupni viziji. Pandemija Covid-19 je pokazala, da so se mesta in lokalne skupnosti izkazale za ključne katalizatorje pri skrbi za najranljivejše in iskanju lokalnih rešitev za lokalne izzive. Prostovoljstvo v mestih za nujne namene se je učinkovito povečalo. V letu 2020 je bila v več evropskih mestih izvedena obsežna raziskava. Več kot 7.700 mladih je podalo vpogled in odgovore o tem, kako dojemajo krizo. Poleg tega, da se je njihov občutek sreče na desetstopenjski lestvici v povprečju zmanjšal za 2,6 točke, so mladi podali povratne informacije tudi o tem, za koliko se je zmanjšala njihova socialna interakcija. Menimo, da je aktivna udeležba v skupnosti skozi prostovoljsko delo učinkovita pot naprej pri premagovanju kriz, ki doletijo mesta. Mlade spravlja iz letargije in ponovno vzpostavlja družbeno tkivo v urbanih središčih in njihovi okolici. Med odgovori, ki so jih v raziskavi podali mladi, jih velika večina poudarja pripravljenost biti del skupnostnih dejavnosti, vendar ne vedo, kaj točno bi počeli in iščejo različne priložnosti. Skozi razvijanje teoretičnega okvirja in praktičnih orodij za poenoteno upravljanje prostovoljk_cev v partnerskih organizacijah, želimo mlade skozi prostovoljstvo spodbuditi k aktivnemu državljanstvu in izboljšati sposobnost vključenih mest za sistemsko podpiranje prostovoljstva za krepitev solidarnosti njegovih prebivalk_cev.

Dogodek bo večinoma potekal v angleškem jeziku.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: