27. 9. - 1. 10. 2023, Vetrinjski dvor in Dvorana Gustaf

AVxTrik

StopTrik s svojo 13. edicijo v petih dneh pestrega dogajanja in 198 animiranimi filmi slavi stop animacijo in spodbuja refleksijo družbenih, kulturnih in političnih fenomenov. Festival ponuja širok nabor dogodkov, tudi letos skrbimo za nepozabne večere, dolge noči in bolj počasna jutra.

Sreda, 27. 9. 2023 / 21.30: Bakto x vitameanxx * Vetrinjski dvor

Petek, 29. 9. 2023 / 22.00: ŠKM banda x VJ 5237 + PXLDOS * Vetrinjski dvor

Sobota, 30. 9. 2023 / 22.00: EZY-G & YNGFirefly x TAC + YNGFirefly (AV) * Vetrinjski dvor

Nedelja, 1. 10. 2023 / 22.00: Zaključna zabava * Dvorana Gustaf

vstop prost

Bakto x vitameanxx

Bakto
Spremljamo in poznamo ga že približno 120 let. V tem (kratkem) obdobju se je izkazal kot spreten diskjockey z raznovrstnim glasbenim okusom, ki nenehno raziskuje nove in stare zvočne svetove in na njihovi podlagi vedno znova razvija sveže glasbene kontekste. Ti včasih temeljijo na odkrivanju glasbenih trendov iz tujine, spet drugič pa na raziskovanju glasbenega podtalja naše (skupne) popkulturne dediščine. Najdemo ga med soustanovitelji kolektiva Tetkine Radosti, vidimo ga na odru v zasedbi Jimmy Barka Experience, kot dj in promotor pa vrsto let v sodelovanju z različnimi akterji soustvarja različne elektronske, funkerske, kot tudi hibridne avdio-vizualne projekte, dogodke, instalacije, performanse.
DJ Bakto je Jaka Batič.
vitameanxx
Vita Kolar je multidisciplinarna ustvarjalka, ki deluje na področju vizuala, v statični in dinamični obliki. Njeno ustvarjanje se udejanja z interdisciplinarnim pristopom k vizualnim praksam. V svojih delih raziskuje interakcije med različnimi mediji in formati, sprejema novo in jih meša s klasičnim, retrospektivo. Njeni vizuali so živahni in dinamični, temeljijo na eksperimentalnem ozadju, vendar jih pogosto olajšajo elementi popkulture.

ŠKM banda x VJ 5237 + PXLDOS

ŠKM banda
Beltinška zasedba Štefan Kovač Marko Banda po več kot dvajsetih letih delovanja, petih odličnih ploščah in fluidnemu gnetenju svoje edinstvene glasbene realnosti, imenovane post-jazz, ne potrebuje daljše predstavitve. Njihovo ustvarjanje so med drugim zaznamovale etnografsko obarvane zvočne krajine, v zadnjem času pa se je prekmurski kvartet deloma vrnil k svojim koreninam in bolj surovemu, rockovsko obarvanemu zvočnemu miljeju. Predvsem se gibljejo v post-jazzu, a po novem v ospredje postavljajo agresivnejši pristop h komponiranju, igriv preplet kitarskega šuma in mogočnih zvočnih zidov. Priča smo več energičnosti, živosti, dinamičnih prevratov. Leta skupnega igranja jim omogočajo že skoraj telepatsko sporazumevanje, ki je potrebno za takojšen odziv vseh na številne spremembe tempa in obrate v razpoloženju.
ŠKM banda so Mitja Sušec – električna in akustična kitara, ukulele; Iztok Koren – električna in 12-strunska akustična kitara, banjo, kalimbe; Jernej Koren – bas, tolkala; Jernej Sobočan – bobni, ksilofon
VJ 5237
Stella Ivšek je intermedijska umetnica in VJ-ka, ki nastopa pod imenom VJ 5237. Njeno delo interdisciplinarno prehaja med živo vizualizacijo zvoka, mapirano video projekcijo ter odrsko scenografijo. Kot oblikovalka videa ter živih vizualizacij je aktivna na domačih in tujih koncertnih in gledaliških prizoriščih. S svojo razširjeno ekipo Beam Team je aktivna na področju intermedijskih intervencij in audio-vizualnih instalacij.
PXLDOS
Marko Jaušovec svoje zvokovne podobe ustvarja s ponavljajočimi se vzorci, ki jih je nabral in ustvarjal skozi popotovanja po raznolikih scenah zvrsti hišne elektronike, big beata, breakbeata, garage, acida, drumm & bassa in premnogih ostalih podzvrsti, temelječih na izrazitih ritmikah in nizkih ter melodičnih bas linijah. Svojo klasično DJ rutino je nadgradil v eksperiment, kar se kaže v slikovitih prehodih in ustvarjanju atmosfere. V svoje sete mnogokrat vnaša klasike funka, soula in ostalih neelektronskih glasbenih prvin.
 

EZY-G & YNGFirefly x TAC + YNGFirefly

EZY-G & YNGFirefly
Dva mariborčana dveh generacij, ki sta v svojem času pustila pomemben pečat na sceni, sta nedavno združila moči in nastala je ATAMORGANA. Vse prej kot lahkotno poslušljiva in mainstreamovska, a polna bleščečih besedilnih domislic, dvotipov in premislekov težke kategorije. Ezgeta se je v 90. letih v lokalni kolektivni spomin vtisnil kot zametek mariborske hip hop scene z Dandrough in enim prvih raperskih albumov v Sloveniji »Ko pride bog«. Senekovič pa je ustvarjalec mlajše generacije in wunderkind slovenske hiphopovske produkcije. Pripravila sta kompaktno mešanico surove stare in nove šole, album trdih zvočnih udarcev in ravno pravšnjega odmerka mrakobnosti, samohvale, cinizma, ulične pripovedi in humorja. Besedila so popolnoma brez mašil, rap bruha direkt v glavo. Močno in hitro. Koncertov ni in ne bo veliko, zato te raritete ni zamuditi!
EZY-G & YNGFirefly sta Matjaž Ezgeta in Urban Senekovič.
TAC
TAC že več let skrbi za vizualno dodelanost dogodkov. Dobrosrčno eksperimentiranje »silom prilike« je preraslo v ljubiteljsko zagnanost in ga gnalo v odkrivanje novih projekcijskih tehnik in drugih podvigov, s katerimi klasični projekcijski format preobrazi v umetniško formo.
Skrbi za vizualno podobo dogodka in skozi manipulacijo svetlobe in premikajočih slik dopolnjuje glasbeni program ter statični prostor spremeni v dinamično, spreminjajočo predstavo slik in barv.
YNGFirefly
Velja za enega bolj aktivnih in vsestranskih biserov domače producentske mladeži ter predstavlja novi val naprednih domačih hip hop producentov. Gre za neobremenjeno, digitalno, avtorsko, žanrsko kalejdoskopsko generacijo. Njegova glasba odraža duh sedanjega časa in hkrati veliko spoštovanje do klasičnih glasbenih mojstrov, kar se kaže tudi na njegovem solo prvencu ANOY, ki je izšel konec 2020. Njegova surova in iskrena izraznost sede v uhlje tistih, ki prisegajo na inovacijo, drznost in kvaliteto.
Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: