12. 9. 2023 ob 18.00, Čitalnica TPC City

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Dr. Andrej Šprah: Grozljivka kot alegorija rasnega boja

V torek, 12. 9. 2023, te ob 18.00 vabimo v Čitalnico TPC City, Ul. Vita Kraigherja 5 na predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. O tem, kako lahko na grozljivko gledamo kot na alegorijo rasnega boja nam bo predaval dr. Andrej Šprah.

O predavanju:

V žanrskem območje filmske grozljivke enega njenih najbolj eksploatiranih, vznemirljivih in trdoživih podžanrov predstavljajo zombijevski filmi ali t. i. zombijade. Zombijski filmi so hibriden konstrukt, saj zajema kombinacijo elementov grozljivke, znanstvenefantastike, filmov katastrofe, postapokaliptičnih filmov, filmske fantastike – kot taki predstavljajo svojevrstno obliko „apokaliptične grozljivke”, ki prevzete žanrske prvine prevrednoti ali preoblikuje v svojevrstno (relativno) pristno in neodvisno reprezentacijsko formo. Grožnja zombijevske apokalipse temelji na ogroženosti temeljnih etičnih, socialnih in kulturnih imperativov humanizma – solidarnosti, sočutnosti, altruizma, medsebojnega spoštovanja, svobode in enakopravnosti. V takšni luči se bomo posvetili ustvarjalnosti Georga A. Romera s posebnim poudarkom na filmih Noč živih mrtvecev (ki predstavlja tudi začetek (pod)žanra modernega zombijevskega filma) in Zora živih mrtvecev. Obe deli se intenzivno ukvarjata z vidiki rasizma, segregacije in boja za rasno enakopravnost. V analizi in interpretaciji filmov se bomo soočili z vidiki družbene in politične vloge, ki je imel preporod in prenovitev podžanra v času svojega nastajanja. Poleg problematike rasizma se bomo osredotočili še na vidike seksizma, potrošništva, kapitalističnega izkoriščanja itn. Hkrati pa bomo preučili tudi žanrsko daljnosežnost ter njegov subverzivni naboj v času velikih družbenih-političnih kriz in gospodarskih pretresov.

O PREDAVATELJU

Dr. Andrej Šprah je docent za področje filmskih in televizijskih študijev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in na Institut für Kulturanalyse Alpen-Adria-Universität Klagenfurt ter stalni sodelavec Slovenske kinoteke. Njegove raziskave in objave zajemajo vprašanja razmerja med dokumentarno in umišljeno avdiovizualno reprezentacijo realnosti, dejavnike jugoslovanske in postjugoslovanske kinematografije, vidike filmskega (neo)realizma ter metodologije filmske didaktike, pedagogike in andragogike.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

FILMI, KI JIH BOMO OMENJALI NA PREDAVANJU

  • Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead, George A. Romero, 1968)
  • Zora živih mrtvecev (Dawn of the Dead, George A. Romero, 1978)
  • Metropolis (Fritz Lang, 1927)
  • Beli zombi (White Zombie, Victor Halperin, 1932)
  • Psiho (Psycho, Alfred Hitchcock, 1960)
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: