15. - 16. 9. 2023, Trg Svobode in KC Pekarna

29. obletnica KC Pekarna in 30 let od protestnega koncerta Hasta La Victoria Siempre

V petek, 15. in soboto, 16. 9. 2023, vabimo na Trg svobode in v Pekarno na drugi del obletnice KC Pekarna. Obletnico zasedbe Kulturnega centra Pekarna vsako leto obeležujemo v juniju. Za nami je pestro, raznovrstno in uspešno praznovanje, pred nami pa še drugi del.

Slogan letošnje obletnice je identičen, kot je bil slogan protestnega koncerta Hasta la victoria siempre - “PROTI MAČEHOVSKEMU ODNOSU MESTNIH OBLASTI DO ALTERNATIVNE KULTURE”. Zgodil se je jeseni 1993 na Trgu svobode še pred zasedbo Pekarne in za pridobitev prostorov, kjer lahko delujejo neformalne skupine, angažirane_i posameznice_ki in nevladne organizacije v Mariboru. 30 let po protestnem koncertu se situacija ni niti malo spremenila, vedno znova se soočamo s tem istim mačehovskim odnosom, Pekarna pa je ves čas eksistencionalno ogrožena, na udaru in pod pritiski mestnih oblasti. Pekarna ostaja in vztraja ter na to letos opozarja tudi v centru mesta.

30 let po protestnem koncertu “Hasta la victoria siempre” ta dogodek s pekarniškimi in prijateljskimi bendi ter predstavitvijo aktivnosti v Pekarni, obeležujemo še na licu mesta, 15. septembra na Trgu svobode , nadaljujemo v dvorani Gusaf ter še en dan kasneje s piknikom, druženjem glasbo in zabavo v Pekarni.

PETEK, 15. 9. 2023

15.00 - 22.00 / Trg svobode

Blutwurst

NEA boi nula

Decatholicize

Dežurni krivci

Haloban

Siti hlapci

22.00 naprej / Vrt & Dvorana Gustaf

POST-COOL DJ Grizli b2b Crni Balkanac

SOBOTA, 16. 9. 2023

15.00 naprej / Park KC Pekarna

piknik, pasji dan in Trance only za otroke (Panchakshara, Bang Bangal) 

22.00 naprej / Dvorana Gustaf

Trance Only Dark Forest Magic (Panchakshara, Bang Bangal, FOBI, Mada Poka)

22.00 naprej / MC Pekarna

peKARAOKE

Vstop je na vse dogodke razen Trance Only Dark Forest Magic PROST.

* Območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih. Ne gre zgolj za prostor kulturnih vsebin, ki jih obiskovalci konzumirajo vsake toliko, ampak pomembno samoniklo prizorišče, gre za bogat in kompleksen preplet kulturnih, mladinskih, družbenih, socialnih in športnih vsebin, globoko vpetih v sosesko. V 29-ih letih obstoja smo doživeli vzpone in padce – tako kot vsaka skupnost, ki ustvarja, proizvaja, vzgaja in spodbuja ter se hkrati upira neusmiljenemu pohodu kapitalizma.

Blutwurst

Punk-rock trio vedno vedrih možakarjev iz Maribora deluje od leta 1996 v prostorih Pekarne. V glasbi se večinoma opeva meso in kri, ki nas v vsakdanjiku obdajata s svojo toplino. Trije modreci, ki radi veliko govorijo, pijejo, dobro jejo, najbolje od vsega pa igrajo. Njihovo glasbo bi lahko označili kot učinkovit, preprost, hudomušen rock. Ali punk? Dajte jih vprašat. Dajte jih vprašat in izvedeli boste vse o pečenem jagenjčku s česnom! Intelektualce bo bolela glava. Vse ostale jutro kasneje.

 

NEA boi nula

Njihovo glasbeno ustvarjanje je povsem enostavno in prežeto z rokenrolom, predvsem z njegovo njim na kožo pisano obliko ter s punkom s katerim so odrastli in z njim začeli začeli hoditi v divjino svoje intuicije. Skupaj so že prej igrali v različnih bendih (CZD, Butli, Rukola, Direktna akcija, Blutwurst in Onslow) od 2018 pa so NEA. Pravijo, da igrajo glupunk ali tako nekako... V glavnem so punkovski naivci, arhaični ko mumija v Gizi, a zelo zajebani, ker vsega ne morejo prežvekati, kaj šele prebaviti in igrati.

 

Decatholicize

Pod tem imenom se pojavijo leta 1991, a začetki segajo v 1989, ko igrajo kot Newsagent! Že takrat so nakazali svoj glasbeni slog in tematiko, ki jo tekom vseh let izpopolnjujejo. Leta 1993 posnamejo svoj prvi demo »Anniversary of Apocalipse« s petimi pesmimi, za tem pa skupina razpade. 2017 ustanovna člana Bula in Breber ponovno združita moči in k sodelovanju povabita mlajše glasbenike, da Decatholicize ponovno oživijo. Leta 2021 posnamejo album, ki je klasični izdelek oldschool deaththrash metala v modernejši preobleki.

 

Dežurni krivci

Grunt rock bend iz Prlekije (Sv. Jurij ob Ščavnici). Zasedba deluje od leta 1996, v tem času so izdali štiri studijske plošče in enega Izštekani z živimi posnetki iz oddaje na Valu 202. Strogo se držijo garažnega, podzemnega rock drivea, ki ga odlikujejo tako pestra ritem sekcija, kot tudi odlična kitarska maličenja. Temu dodajajo obilo odličnih kitarskih riffov, ki segajo od starih hard trikov in stoner našponanosti pa vse do alternative, post grunge in rahlo noise prijemov. Njihov zvok se giblje v zelo surovih in bazičnih okoljih, njihove skladbe pa so zelo raznoliko zastavljene in imajo ravno pravo dozo bazične rock'n'roll vibracije, garažne neodvisnosti in sodobne hard pogubnosti.

 

Haloban

Haloban je skupina glasbenih amaterjev, ki jih druži moto “nič nas ne boli in dol nam visi”. Svojo glasbeno inspiracijo so tekom svojega ustvarjanja in eksperimentiranja našli predvsem v nekomercialnih zvrsteh, posebej pri srcu pa jim je ruski hardbass. Izdali so štiri studijske albume Lepe skladbe lepi ljudje, Iz palme vtrgal bom banano, Konec, ki je bil odskočna deska v vode ruskih ritmov ter dokaj svež Dol nam visi. Od ne-preveč ruskih ritmov do srednje zanimivih melodij, ki kar požgečkajo po bobniču, nas bodo popeljali v svet neznanega.

 

Siti Hlapci

So glavni predstavniki slovenske reggae glasbe od leta 1998. Skupino je ustanovil Tadiman, eden od pionirjev domače reggae scene. Ustvarjajo v Pekarni, izdali pa so tri studijske albume. Njihova pot vključuje številne nastope v živo v klubih, televizijskih in radijskih oddajah ter prinaša reggae, dub in dancehall glasbo v Slovenijo ter na mnoge mednarodne festivale. Njihov energični nastop, spretnosti glasbene improvizacije in interakcija z občinstvom vsak koncert spremenijo v nepozaben spektakel. Siti Hlapci igrajo številne sloge reggaeja s pridihom dancehalla in sunkovitih dub delov.

Projekt Od punka do funka je podprt s strani Ministrstva Republike Slovenije za kulturo

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: