10. 8. 2023 ob 19.00, OBRAT

SobaZaGosteMaribor: Spoznaj rezidente Joy Sfeir, Tony Keyrouz in Charbel A. Dragham

V četrtek, 10. 8. 2023, te ob 19.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na spoznavni večer s skupino mladih libanonskih umetnikov, ki jo bomo naslednje tedne gostili v Mariboru. Joy Sfeir, Tony Keyrouz in Charbel A. Dragham druži zaključen študij na Univerzi USEK, v Kasliku, sicer pa so njihova ozadja razpeta med arhitekturo, glasbo in matematiko.

Gostujoči so vpeti v projekt »Hiša: med arhivom in otokom«, ki se ukvarja s poetikami prostora in bo izveden v letu 2023 v Mariboru in Libanonu. Proces je nadaljevanje izmenjave mladih slovenskih in libanonskih ustvarjalcev, ki poteka med Pekarno Magdalenske mreže in Univerzo USEK v Kasliku že od leta 2017. Poleg mladih ustvrjalcev bomo v Mariboru gostili tudi njihovega mentorja, interdisciplinarnega umetnika Miho Vipotnika, ki je izmenjavo iniciiral in kritičarko, teoretičarko in neodvisno raziskovalko na področju sodobnih umetnosti Kajo Kraner.

Joy Sfeir (1995)

je multidisciplinarna umetnica, rojena leta 1995 v Libanonu, ki trenutno živi med Bejrutom in Brusljem. Njena umetniška praksa črpa navdih iz poetičnega bistva prostora, ki izhaja iz njenih globokih izkušenj z naravo, družbo in čutnim gibanjem telesa ter neoprijemljivimi odtisi spomina.

Leta 2018 je z odliko diplomirala na magistrskem programu "Notranja arhitektura" na USEK v Libanonu. Njena izobraževalna pot ji je omogočila raziskovanje prostorskih elementov na različnih področjih, vključno z arhitekturo, scenografijo in umetniškimi instalacijami. Ker jo je gnala želja po družbenem delovanju, je nadaljevala študij, usmerjen v "oblikovanje družbenih inovacij" v Belgiji, kjer se je s svojimi ustvarjalnimi izrazi poglobila v področje družbenih intervencij.

Skozi njen umetniški razvoj se je Joyino delo precej spremenilo, saj si zdaj prizadeva na novo opredeliti materialnost sodobne družbene stvarnosti. Trenutno se osredotoča na vzpostavitev globoke povezave z zemljo in rastlinami, kar omogoča harmonično prepletanje med duhom (domišljijo), telesom (gibanjem) in okoljem (prostorom), s čimer nastajajo ekspresivni in smiselni "jezikovni prostori". Ti prostori služijo kot pot za sporočanje globokih idej in čustev ter odražajo združitev umetniške ustvarjalnosti in družbene zavesti.

Tony Keyrouz (1998)

je v osnovi glasbenik, profesionalno pa se uveljavlja kot snemalec in filmski ustvarjalec. Rojen je leta 1998 v Bsharriju, regiji libanonskih ceder, pokrajini, ki mu je razširila pogled.

Poleg tega, da je neodvisni snemalec številnih filmov in reklam, je trenutno na poti k zaključku magistrskega študija kinematografije na Libanonski univerzi - Fakulteti uporabnih umetnosti, pred tem pa je diplomiral na oddelku za Film in televizijo na USEK, Kaslik (Libanon).

Charbel A. Dargham (2002)

je predan in vsestranski posameznik, ki je odraščal v mirni pokrajini Bwouar v Libanonu. Njegova formativna leta na šoli Antonine Sister so mu omogočila trdne izobraževalne temelje in radovednost za različna področja znanja. Kasneje je nadaljeval visokošolsko izobraževanje na univerzi USEK, Kaslik, kjer se je specializiral za filmske študije. Na študijski poti je Charbelovo zanimanje zajemalo različna področja, vendar je nedvoumna strast vse do januarja 2022 ostala nedosegljiva. Na tej prelomnici se je v njem vnel notranji ogenj in njegovo dolgoletno navdušenje nad matematiko se je razkrilo z nezmanjšano intenzivnostjo. Nekoč mirujoča strast se je zdaj pokazala kot nenasitna lakota po matematičnem znanju in ga prisilila, da se je lotil strogega in samostojnega študija tega predmeta.

Ko se je ta preobrazba razvila, se je odločil, da bo svojo poklicno pot preusmeril od filma k matematiki, saj si je zamislil prihodnost, ki jo bo osvetljevala eleganca števil in enačb. Kljub izzivom, s katerimi se je soočal pri preusmerjanju svoje akademske usmeritve, je Charbel ostal neomajen in svojo neomajno odločnost usmeril v intenzivni študij matematike. Charbel Dargham je zdaj pripravljen sprejeti svet matematike in je na pragu akademske metamorfoze.

Svojo umetniško pot namerava obeležiti z zadnjim projektom, ki je dokaz njegove predanosti in primeren zaključek njegove filmske ekspedicije. Ko se bo Charbel podal na akademsko potovanje v svet matematike, bosta njegovo vztrajno prizadevanje za znanje in na novo odkrita strast nedvomno poganjala njegova prihodnja prizadevanja. Vodi ga neomajna zavezanost raziskovanju in rasti, zato z veseljem pričakuje intelektualne izzive in priložnosti, ki so pred njim, saj ga pri tem spodbuja globoko spoštovanje do sveta matematike.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: