25., 27., 29. 6. 2023 ob 21.00, OBRAT

OBRAT na StopTrik

Z Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Projekcije na prostem sestavljajo stop animacije in animacije drugih tehnik v treh kuriranih programih. V prvem si ogledamo filme mreže evropskih festivalov animiranega filma Animamus, v drugem in tretjem pa izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik lanske edicije festvala StopTrik. Program sestavljajo večplastni in intrigantni filmi, ki preoblikujejo naše razumevanje animiranega filma in si upajo pod vprašaj postaviti ustaljene poglede na svet.

Nedelja, 25. 6. 2023 ob 21.00 (55 min)

Prvo projekcijo sestavljajo animacije novo ustanovljene mreže festivalov animiranega filma Animamus, katere del je tudi StopTrik. Edinstvena priložnost, da si v slabi uri ogledamo filme, ki kar najbolje predstavljajo bistva partnerskih festivalov, njihovo poslanstvo, profil in način na katerega delujejo v skupnosti.

 

1. Hide / Hide; Daniel Gray, 2020, Kanada, Madžarska, 10'

Dva brata se igrata skrivalnice. Medtem ko en šteje, se drugi skriva v majhni omarici. Tečejo sekunde, minute, leta in desetletja. HIDE je srce parajoča in prodorna zgodba o družini in nepovezanosti v svetu, ki je vse bolj razdrobljen in neprepoznaven.

Festival: Supertoon International Animation Festival, Šibenik

 

2. Linije / Lines; Ivan Stojković, 2021, Srbija, Francija, 6'23''

Eksperimentalna vizualizacija osebnega dnevnika, ki govori o težavnem otroštvu in mladosti, se spremeni v zgodbo o družini, generacijah in vseh linijah, ki jih družijo.

Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Beograd

 

3. Življenje v zgodbi / Living In a Story; Aleksa Gajić, 2021, Srbija, 10'01''

Mladi kurir se znajde v nenavadni situaciji, ko skuša paket dostaviti pisatelju poceni šund romanov.

Festival: Balkanima European Animated Film Festival, Boegrad

 

4. Snakelet; Kristina Gacova, Krste Gospodinovski, Zharko Ivanov, 2019, Severna Makedonija, 9'40''

Zlomljen moški, razočaran nad družbo in celotnim svetom, se odloči zapustiti civilizacijo in živeti v divjini. V gozdu spozna nepričakovanega novega prijatelja.

Festival: Flipbook Film Festival, Skopje.

 

5. Obrazec B16 / Form B16; Ivan Ivanovski, 2018, Severna Makedonija, 8'

Obstaja človek, ki dobi najmanjši kos pogače. Naš junak obtiči v birokratskem labirintu, gre skozi številne absurdne situacije in po ustaljenih in vnaprej predvidenih korakih mu spet uspe končati na začetku.

Fecitaval: Flipbook Film Festival, Skopje.

 

6. Dnevi, ki jih (nikoli) ni bilo / The Days That (Never) Were; Kevin I. Rodriguez, Pedro Rivero, 2022, Španija / Baskija, 11'

Trije junaki so tik pred tem, da preživijo najlepši čas svojega življenja ... dokler nenavaden pojav, vse prekine.

Festival: Animakom International Animation Community Festival, Bilbao

Torek, 27. 6. 2023 ob 21.00 (60 min)

Drugo projekcijo sestavljajo izbrane animacije, ki so bile del mednarodnega tekmovalnega programa Stop animacija in Borderlands ter netekmovalne Panorame, lanske edicije festivala StopTrik. Filmi narejeni v tradicionalnih tehnikah stop animacije, taki, ki združujejo tehnike in obzorja stop animacije z drugimi tehnikami animacije in različnimi sredstvi filmskega izražanja nas peljejo na hitro vožnjo skozi ostre, ironične in domiselne stop animacije.

 

1. Zadnji smeh / Last Laugh, Domen Sajovic (Univerza v Novi Gorici), 2022, Slovenija, 2'46''

Klovn Friderik na odru izvaja trike, a publiki njegov nastop ni všeč, zato jih poskusi prepričati s posebnim trikom.

 

2. Mamin sinček / Rotten Child / Rotkind, Anej Golčar (Willlem De Kooning Academy), 2022, Nizozemska, 7'

Šestdesetletni Harold še zmeraj živi pri svoji ostareli materi Hendrini. Zaradi njenega avtoritarnega načina vzgoje je še vedno prepričan, da ni zmožen skrbeti zase.

 

3. Druga polovica / Other Half, Lina Kalcheva (NFTS), 2021, Združeno Kraljestvo, 13'22''

Ren je individualno bitje v svetu, ki ga sestavljajo združeni pari. Hrepeni po tem, da bi našlo svojo drugo polovico in postalo izpolnjeno.

 

4. Radovednost / Curiosa, Tessa Moult-Milewska (NFTS), 2022, Združeno Kraljestvo, 9'35''

Preveč radovedna Mary prvič obišče stanovanje svojega fanta in ob tem opazi, da v njem ni nobenih osebnih stvari. Potem ko ji fant zadeve noče pojasniti, mu zleze v glavo.

 

5. 3kg 400g / 7lbs 8oz, Yoo Lee (Xin Li, Evelyn Martinez), 2021, ZDA, 7'8''

Ko se mlada mama preseli na 8. ulico v Jersey Cityju ameriške zvezne države New Jersey, spozna vrednost skupnosti in kako njeno lastno doživljanje določa vse, kar izkusi.

 

6. Počivaj v miru / Rest In Piece, Antoine Antabi (Reynardfilms), 2021, Nemčija, 9'35''

Ko vojna uniči njegov dom, se Midyan odloči za beg. Spakira stvari, ki ga spominjajo na njegove bližnje, in se odpravi v neznano.

 

7. Šepetalci vetru / Wind Whisperer / Testigo Del Viento, Fernanda Caicedo, 2022, Nemčija, 6'30''

Na koncu obzorja se rodi pojoč škržat. Njegov let je kratek, njegovo neutrudno oglašanje pa večno.

 

8. Čutna tabletka / Sensual Pill, Sam3, 2021, Grčija, 3'58''

Ta magnetni animirani dokumentarec s pomočjo satelitske opreme Google Earth v času pandemije potuje po vsem svetu.

Četrtek, 29. 6. 2023 ob 21.00 (49 min)

Tretjo projekcijo sestavljajo izbrane animacije, ki so bile del mednarodnega tekmovalnega programa Stop animacija. Najboljše v stop animaciji, vizualno zanimivo ter navdihujoče za kritično in humanistično srečanje z umetnostjo animiranega filma.

 

1. Rak / Crab / Krab; Piotr Chmielewski (WJTeam) 2022, Poljska, Francija, 8'42''

Potopitev Titanika je bila za večino njegovih potnikov velika katastrofa. Vendar je bil med njimi tudi nekdo, ki jo je doživel kot čudež. 

 

2. Preteklost / The Past; Hamid Mohammadi (Documentary & Experimental Film Center) 2021, Iran, 7'25''

Pisatelj, ki so ga državni uradniki zasliševali, nadlegovali in mu grozili, živi v nenehnem strahu. Poskuša ponovno pisati, medtem ko mu strah to onemogoča. 

 

3. Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines; Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA) 2022, Francija, 3'30''

Andy se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja. 

 

4. O lesu / Of Wood; Owen Klatte (Glockamorra Investments, Llc), 2022, ZDA, 6'59''

Animacija obravnava vlogo lesa v vsakdanjem življenju skozi stoletja in komentira vpliv potrošništva na naše življenje. Tehnika temelji na postopnem izrezovanju podob v velik hlod in pa vzporednem dodajanju lesenih predmetov, ki navidezno vznikajo iz debla.

 

6. Izgorel / Burnout / Otopljen; Paola Ercegović, Stipe Marević, Ani Ercegović, Mia Čulić (Croatian Association of Fine Artists, Pekarna Magdalenske mreže), 2022, Slovenija, Hrvaška, 2'23''

Kartonske škatle, cigaretni dim in vosek. Zgodba o ognju.

 

7. Odveza, sodba / Absolution, Parsin; Jack Nop, 2022, USA, 4'58''

Znana resnična zgodba o nerazrešenem zločinu opisuje žensko, katere okostje je bilo najdeno v votlini drevesa. Ni bilo nobenih namigov, kako je prišla tja, razen zloveščega grafita v bližini, na katerem je pisalo »Kdo je spravil Bello v gorski brest«.

 

8. Noj mi je povedal, da svet ni resničen, in mislim, da mu verjamem / Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It; Lachlan Pendragon (Griffith Film School) 2021, Avstralija, 11'18''

Ko se mladi uslužbenec za telefonsko prodajo sreča s skrivnostnim govorečim nojem, izve, da je vesolje stop animacija.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 27. septembrom in 1. Oktobrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmske_i strokovnjaki_nje, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: