20. 6. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Dušan Rebolj: Žanrski film kot politična govorica

V torek, 20. 6. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na morda zadnje predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. O tem, kako lahko žanrski film odraža politične pojme in argumente nam bo predaval Dušan Rebolj.

O predavanju:

Tokratno predavanje bo zastavljeno nekoliko drugače od prejšnjih v tem ciklu. Ne bomo obravnavali, kako ta ali oni filmski žanr odraža ta ali oni politični pojav. Stopili bomo korak nazaj in vprašali, kako lahko žanrski film sploh odraža politične pojme in argumente.

S političnimi razsežnostmi filmskih žanrov se ukvarja ogromno filmske publicistike. Zdi se torej, da je žanrski film posebno učinkovit prožilec takšnih razprav; da je zelo prodorna politična govorica. O tej njegovi zmožnosti bi kazalo razmisliti. Zato bomo preko treh primerov orisali tri načine, na katere lahko žanrski film politično pojmuje in argumentira (seveda ne bomo trdili, da so ti načini res samo trije). Z odlomkoma iz televizijske serije Deadwood bomo pokazali, kako lahko filmska zgodba odrazi politični argument – v tem primeru zanika Hobbesovo misel, da ljudje mirno sobivajo le, če se bojijo državnega nasilja. Z nekaj kratkimi izseki iz Cronenbergovih telesnih grozljivk bomo opozorili na zmožnost filmske podobe, da prispodablja politični pojem – tukaj pojem človeka, ki ni svoj gospodar, temveč ga določajo biološki (Darwin), kulturni (Hegel), ekonomski (Marx) in seksualni (Freud) dejavniki. Nazadnje bomo s prizoroma iz trilerjev Ko jagenjčki obmolknejo in Sedem pokazali, kako lahko pojem prispodablja filmska osvetlitev – v teh filmih pojem »drugosti«, do katere se mora občinstvo moralno opredeliti.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Na žalost je nadaljevanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko zaradi napovedanih rezov MOM na področju kulture ogroženo.

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: