Četrtek, 15. 6. 2023 ob 19.00, Pekarna Magdalenske mreže

Socialna inteligenca sivih vran

Ob 29. obletnici KC Pekarna in Društvenih dnevih ZaŽivali, te v četrtek, 15. 6. 2023, ob 19.00 vabimo na predavanje o sivih vranah in njihovi socialni inteligenci.

Sive vrane (Corvus cornix), v Sloveniji jih lahko vidimo čez vso leto in jo zato uvrščamo med stalnice, so zelo prilagodljiva vrsta. Spretno uporablja različne antropogene strukture; od smetišč, na katerih se hrani, do daljnovodov, na katerih počiva in namešča svoja gnezda. Znane so potem, da, verjetno zaradi varnosti prenočujejo v skupinah, se organizirano borijo proti predatorjem, si pretrdo hrano namakajo v vodi, razbijajo oreščke, se rade igrajo in že na daleč prepoznajo lovce. O vedenju in socialni organiziranosti vran se bomo pogovarjale_i z ornitologom Tilnom Basletom iz DOPPS.

Dogodek poteka v okviru Društvenih dnevov ZaŽivali!

foto: Dare Fekonja, DOPPS

tilen basle

je varstveni ornitolog in koordinator izobraževanja, zaposlen na DOPPS. Ukvarja se predvsem z monitoringom in ekološkimi raziskavami vodnih ptic ob reki Dravi, izobraževanjem mladih, spletom in socialnimi mediji ter urednikovanjem znanstvene revije Acrocephalus. V prostem času ga veseli veslanje, smučanje, pohodništvo, vrtnarjenje in branje.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: