6. 6. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Robert Kuret: Grozljivka, morilski predmeti in blagovni fetišizem

V torek, 6. 6. 2023, te ob 18. uri te vabimo v OBRAT - prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Filmski kritik in esejist Robert Kuret bo govoril o morlskih predmetih v povezavi z blagovnim fetišizmom.

O predavanju:

V okviru gotske fikcije, ki je zgodovinsko povezana s tehnološkim napredkom in pojavom industrijske revolucije, je eden od klasičnih motivov oživel predmet; tokrat se bomo v okviru grozljivke ukvarjali z motivom morilskega predmeta (t. i. killer commodity). Ta takoj prikliče Marxov razmislek o blagovnem fetišizmu, kjer so neživi predmeti naenkrat navdani z magičnimi lastnostmi, pri čemer je poudaril, da se to zgodi v trenutku, ko je zgodovina njegove produkcije zastrta. V tem kontekstu bomo razmišljali o filmih Semiš jakna (Le daim, 2019) in Guma (Rubber, 2010) Quentina Dupieuxa, Tkanina (In Fabric, 2019) Petra Stricklanda in Slaxx (2020) Elze Kephart, ki se na tak ali drugačen način navezujejo na tekstilno in avtomobilsko industrijo. Danes, ko sta znanstvena fantastika in grozljivka zopet v porastu, bomo razmišljali tudi o statusu človeških subjektov in načinov njihovega pojavljanja znotraj pripovedne linije v filmih o morilskih predmetih: ko se namreč pozornost preusmeri na predmete, ki terorizirajo posameznike ali skupnost, to vpliva tudi na relevanco, psihologijo in bližino upodobljenih človeških likov.

Robert Kuret

je kritik in esejist, ki piše o filmih in literaturi. Redno objavlja v Delu, Literaturi, Ekranu in reviji KINO!. Na Festivalu kratkega filma FeKK je koselektor nacionalnega in mednarodnega tekmovalnega programa FeKK SLO in FeKK BAL. V okviru Društva za širjenje filmske kulture KINO! deluje tudi kot mentor na filmskokritiških delavnicah Ostrenje pogleda.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:

  • Semiš jakna (Le daim, Quentin Dupieux, 2019)
  • Guma (Rubber, Quentin Dupieux, 2010)
  • Tkanina (In Fabric, Petra Strickland, 2019)
  • Slaxx (Elze Kephart, 2020)

 

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: