do 18. 6. 2023, raum AU

StopTrik: Animirane ženske in projekcija v raum AU

Razstava, ki je bila del 11. edicije Mednarodnega filmskega festivala StopTrik (2021), gostuje v Slovenj Gradcu v galeriji raum AU. V četrtek, 1. 6. 2023, bo zvečer na dvorišču HABitata projekcija selekcije najboljših animacij iz lanske edicije festivala.

Izbor animiranih portretov je bil narejen na podlagi javnega poziva, namen projekta pa je omogočiti animatorkam, ki se identificirajo kot ženske, boljšo zastopanost in vidnost. Razstava prikazuje, slavi in dviguje žensko odličnost na področju stop animacije z animiranimi avtoportreti profesionalnih umetnic z vsega sveta. Tradicionalna praksa avtoportretiranja je prenesena v sodobne čase žepnih računalnikov in združuje animacijske prakse z najnovejšo AR tehnologijo (Augmented Reality – obogatena resničnost). Portreti animiranih žensk spodbujajo in širijo tradicionalno, radovedno, igrivo in zabavno odkrivanje ter oživijo s plastjo obogatene resničnosti.

Skupinska razstava AR animacij 

Veronica Solomon, Stavrina Kykalou, Wendy Wever, Žoel Kastelic, Milly Milkjovic, Ana-Maria Mihailidis, Marie Cattiaut, Keren Or Zelingher, Elly Stern, Ana Krklec, Marina Lisasuain, Julie Martin, Marie Paccou, Merike van de Vijver, Bibi Erjavec, Camille Bovey, Parisa Karimi, Nathalia Okimoto, Olivia Marie Valdez, Živa Divjak, Ines Pagniez, Anja Paternoster, Ana Vallejo, Andrada Icobet.

 

Avtorica projekta Animirane ženske: Manu Weiss
Selekcija za StopTrik Animirane ženske: M

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos odvijal v Mariboru od 27. septembra do 1. oktobra, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik MFF se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Razstavo in projekcijo pripravlja Pekarna Magdalenske mreže - Mednarodni filmski festival StopTrik in NVO v javnem interesu raum AU.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: