23. 5. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Veronika Zakonjšek: Film ceste, kritika kapitalizma in vprašanje (nacionalne) identitete

V torek, 23. 5. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Veronika Zakonjšek, filmska kritičarka in publicistka bo govorila predvsem o evropski različici filma ceste, ki ponuja prostor raziskovanja kriz individualnih in (trans)nacionalnih identitet, predvsem pa tudi družbenih pojavov.

O predavanju:

Film ceste, ki kot posledica razvoja avtomobilske industrije na filmska platna prvič pridivja v začetku 40. let prejšnjega stoletja, si z vzponom beatniške kontrakulture dokončno utrdi svoj status žanra, ki z vožnjo proti odprtim, nedefiniranim ciljem lovi izmuzljiv pojem svobode. Žanr, v katerem se pod kolesjem težkih motorjev in starih avtomobilov tre družbeni upor; kjer protagonisti z vsakim kilometrom prevoženega asfalta razrešujejo svoje eksistenčne, politične in osebne konflikte. Če so potovanje kot družbena kritika, izstop iz kapitalizma in raziskovanje življenja onkraj družbenih norm in konvencij motivi, ki uokvirjajo ameriški film ceste, pa se bo predavanje osredotočilo predvsem na evropsko variacijo žanra. Tega se pogosto poenostavljeno obravnava kot odklon in subverzija ameriške filmske estetike, a ob podrobnejši analizi ponuja prostor raziskovanja kriz individualnih in (trans)nacionalnih identitet, predvsem pa tudi družbenih pojavov, kot so razseljenost, diaspora, migracije in nomadstvo. Ob primerjavi ameriške in evropske različice žanra bomo v ospredje postavili tudi vprašanje spola, ženske mobilnosti in marginaliziranih subjektov.

Veronika Zakonjšek

je filmska kritičarka in publicistka, ki redno piše za revije Ekran, Kino!, Dialoge in časopis Dnevnik. Je programska selektorica Festivala slovenskega filma in predsednica Društva slovenskih filmskih publicistov, kot članica mednarodnega združenja filmskih kritikov pa redno zaseda mednarodne festivalske žirije (Rotterdam, Viennale, Luxor African Film Festival ipd.). Sodeluje tudi s filmskimi festivali, kot sta Kino Otok in Animateka ter v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev moderira podkaste Filmarija.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

  • Driving visions: exploring the road movie (David Laderman, 2002)
  • Crossing New Europe: Postmodern Travel and the European Road Movie (Ewa Mazierska in Laura Rascaroli, 2006)

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:

  • Easy Riders (1969, Dennis Hopper)
  • Kings of the Road (1976, Wim Wenders)
  • The Ride (1994, Jan Svěrák)
  • The Edge of Heaven (2007, Fatih Akin)
  • Nomadland (2020, Chloé Zhao)
  • Jezdeca (2022, Dominik Mencej)
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: