14. 3. 2023 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Ana Šturm: Smeh kot gesta upora - subverzivni potencial komedije

V torek, 9. 5. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na predavanje cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Ana Šturm, zgodovinarka in sociologinja bo govorila o tem, kako se lahko skozi komedijo zavzema kritična pozicija do sveta, politike, ideologije.

O predavanju:

Komedijo običajno razumemo kot žanr ali zvrst, katere edini namen je zabava. Ponudi nam začasno sprostitev in pobeg oziroma odmik od resnega življenja. Pri tem lahko hitro spregledamo, da je prav skozi postopke komedije mogoče zavzeti eno od najbolj kritičnih pozicij do sveta, politike, ideologije. Na predavanju si bomo na primeru različnih filmov, povečini subverzivnih političnih komedij, ogledali na kakšen način lahko komedija v nasprotju s splošnim prepričanjem kritično naslavlja obstoječo družbeno realnost, spremeni gledalčev pogled na svet in napravi prostor za novo percepcijo stvarnosti.

Ana Šturm

je zgodovinarka in sociologinja, najraje vsakdanjega življenja, magistra filmskih in televizijskih študijev in doktorska kandidatka na AGRFT. Filmska gledalka, kritičarka in selektorica. Odgovorna urednica revije za film in televizijo Ekran. Nekdanja članica in voditeljica podkasta FilmFlow. Organizatorka kulturnih (predvsem filmskih) dogodkov.

Po predavanju se bo z gostjo pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

FILMI, KI JIH BOMO OMENJALI NA PREDAVANJU:

  • Zajec Jojo (Jojo Rabbit, 2019, Taika Waititi)
  • Producenta (The Producers, 1967, Mel Brooks)
  • Nora vojna Bratov Marx (Duck Soup, 1933, Leo McCatey)
  • Veliki diktator (The Great Dictator, 1940, Charlie Chaplin)
  • Biti ali ne biti (To Be or Not to Be, 1942, Ernst Lubitsch)
  • Dr. Strangelove (Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1964, Stanley Kubrick)
  • Štirje levi (Four Lions, 2010, Christopher Morris)
Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

je nadaljevanje cikla Zgodovina filma (2021) in cikla Teorija filma (2022). V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost družbeno kritično usmerile_i v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodile_i priznane_i slovenske_i filmske_i kritiki_čarke in teoretiki_čarke, ki nam bodo predstavile_i tako literaturo o filmu, kot tudi priporočale_i zanimive žanrske filme.

Cikel sestavlja 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v OBRATU - prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9. Čeprav si predavanja smiselno sledijo, jih je mogoče spremljati tudi popolnoma neodvisno od celote. Pridružite se nam!

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: